Hva er ultraprosessert mat?
Ultraprosessert mat er den fjerde og siste gruppen i den såkalte NOVA-klassifiseringen, som består av 4 grupper:
- Gruppe 1 – Ubehandlet eller minimalt prosessert mat.
- Gruppe 2 – Prosesserte kulinariske ingredienser.
- Gruppe 3 – Prosessert mat.
- Gruppe 4 – Ultraprosessert mat (grupen som knyttes til dårligere helse).
Gruppe 1 – Ubehandlet eller minimalt prosessert mat
Helt ubehandlet mat. Eksempel: frukt, grønnsaker, bær, sopp, kjøtt og egg.
Inneholder også mat hvor uspiselige deler er fjernet og mat som er tørket, most, kokt, fryst, vakuumpakket eller utsatt for andre prosesser som ikke tilfører salt, olje eller fett.
Gruppe 2 – Prosesserte kulinariske ingredienser
Matvarer basert på gruppe 1-varer og ingredienser som er vanlig å bruke i matlaging.
Eksempel: salt, sukker, smør, honning eller eddik.
Gruppe 3 – Prosessert mat
Mat som lages når du kombinerer matvarer fra den første og andre gruppen. Består ofte av 2-3 ingredienser til sammen.
Eksempel: saltede nøtter, røkt kjøtt, ost eller hjemmelagd brød.
Gruppe 4 – Ultraprosessert mat
Industrielt laget mat med mange ingredienser der flere ikke er vanlig å ha på et vanlig kjøkken.
Eksempel: fargestoffer, emulgatorer og fortykningsmidler. Ofte omfattende bearbeidet. For eksempel margarin, kjeks, brus, iskrem, pølser, smågodt, sjokolade, propud, proteinyoghurt.
Hvordan kjenne igjen ultraprosessert mat?
En studie fra 2019 peker på flere kjennetegn som gjør at du enklere kan identifisere hva som er ultraprosessert;
- E-stoffer fra e-400 til e-1200. Mange av disse er emulgatorer og konsistensmidler.
- Mat som har vært gjennom omfattende prosessering eller endring. Se etter ting som «modifisert stivelse», -ekstrakt, -konsentrat.
- Mat tilsatt (kunstig) søtning . Noen ganger omtales ikke disse med et e-nummer. Dette kan være dekstrose og maltodekstrin, eller Acesulfam-K, Aspartam, Sukralose, Splenda, mv.
- Matvarer med "matsminke". Smakstilsetninger, smaksforsterkere, fargestoffer, fortykningsmidler, fyllstoffer – mat som setter smak og farge på maten for å gjøre den mer delikat.