Laktoseintoleranse betyr at man har redusert evne til å fordøye melkesukker, også kalt laktose.
Mange med laktoseintoleranse tåler opptil 12 gram laktose per dag, noe som tilsvarer ca 1 glass melk. Deretter må øvrige matvarer være laktosereduserte- eller helt fri for laktose.
Laktosereduserte produkter skal inneholde mindre enn 1 gram laktose pr 100 gram, mens laktosefri produkter skal inneholde mindre enn 0,01 gram laktose pr 100 gram.
Laktose og meieriprodukter
Ikke alle meieriprodukter inneholder laktose. Faste oster som vanlig hvitost er naturlig laktosefri. Smøreoster, tubeoster, mozarella, brie og camembert inneholder også lite eller ingen laktose. Det samme gjelder vanlig meierismør.
Yoghurt inneholder en god del laktose, men tåles ofte godt ved laktoseintoleranse, fordi bakteriene i yoghurt hjelper til med å fordøye laktose. I dag finnes det mange laktosereduserte laktosefri produkter.
- Melk, sjokolademelk og syrnet melk.
- Creme fraiche, cottage cheese, kesam/kvarg og yoghurt.
- Fløte, rømme og smør.
Laktoseinnhold
Proteinrike produkter uten laktose
Noen personer må avstå helt fra laktose. Hvilke produkter egner seg for disse?
- Cottage cheese mager, laktosefri – 13g protein.
- Mager kesam vanilje UTEN – 9,5g protein.
- Jarlsberg – 27g protein.
- Norvegia lettost – 31g protein.
- Norvegia original – 27g protein.
- Skyr – 10g protein (0,1g laktose, laktoseredusert).
- Alpro naturell No sugars. – 4 gram proten, 40 kcal/100g.