Hvilke alkoholholdige drikker færrest og flest kalorier? Mange er først og fremst opptatt av sukkerinnholdet i drinker, men det viktigste for kalorimengden, er mengden ren alkohol.
Alkoholholdige drikker og kalorier
Alkohol er ikke et næringsstoff, men er et energigivende stoff som tilfører kroppen 7 kalorier (kcal) pr gram. 1 gram sukker (karbohydrater) inneholder 4 kcal. Når du skal vurdere kaloriinnholdet i en alkoholholdig drikke og sammenligne vin, øl, osv, er det viktig å se på kalorimengden per enhet.
Kalorikalkulator: Finn ut hvor mye du forbrenner på en dag
Hvor mange kalorier er det i lettøl? - 0,5l
Årsaken til at lettøl inneholder litt færre kalorier er fordi mengden karbohydrater er kraftig redusert. De kan også inneholde litt mindre alkohol.
- Hansa. 155 kcal.
- Hansa, Mango IPA Lite 140 kcal
- Ringnes. 140 kcal.
- Grans. 130 kcal.
- Tuborg. 140 kcal.
- Tuborg, Mango & Passion 140 kcal.
Hvor mange kalorier er det i øl? (0,5l)
- Bare øl. 190 kcal.
- Hansa. 220 kcal.
- Hansa, Mango IPA 220 kcal.
- Heineken. 195 kcal
- Tuborg. 170 kcal.
- Ringnes. 195 kcal
- Frydenlund Juicy Ipa 210
Kaloriinnhold i vin - 150 ml
Som nevnt er alkoholprosenten det viktigste, selv om også sukker påvirker kalorimengden.
- Halvsøt hvitvin. 10% og 28g sukker pr liter. 93 kcal
- Tørr hvitvin. 12% og 1,4g sukker pr liter. 94 kcal
- Rødvin. 12% og 1,4g sukker pr liter. 94 kcal.
- Rødvin 15% og 1,4g sukker pr liter. 118 kcal.
Cava, champagne, prosecco o.l havner gjerne på 90-100 kcal pr glass. Hvis du multipliserer det med f.eks. 3, så ser du at forskjellen i kalorier er helt ubetydelig.
Selv om du skulle bøtte nedpå en hel flaske med 75cl, så er det snakk om 1 brødskive i forskjell.
Dessertviner og drinker kan være ganske kaloririke, så det samme gjelder ikke her. Lager du egne drinker hvor du bare blander f.eks. brennevin med kalorifrik drikke, så vil den inneholde ca 100 kcal med 4 cl brennevin. F.eks. rom og cola light.
Alkohol og kreftrisiko
Alkohol er et lovlig rusmiddel, men må ikke misforstås for å være mindre skadelig eller at det automatisk er et tryggere valg. I motsetning til det Helsedirektoratet har kommunisert tidligere, så finnes det ingen trygg nedre grense for alkohol. Ethvert alkoholinntak er skadelig. Det gjelder spesielt risiko for kreft i bryst og mage-tarm kanalen.
I 2023 valgte internasjonale helsemyndigheter å plassere alkohol (etanol) i samme gruppe som asbest, stråling og tobakk – den gruppen stoffer som er mest kreftfremkallende av alle.
I en grundig meta-analyse fra WCRF fant man en relativ risiko-økning for brystkreft på;
- 2 % for 2,5g alkohol / dag.
- 4 % for 5,1g alkohol / dag.
- 8 % for 10g alkohol / dag.
- 13 % for 15g alkohol / dag.
- 18 % for 22g alkohol / dag.
1 enhet med alkohol (12g alkohol) øker altså risikoen med brystkreft med 8-13 %. Eller sagt annerledes; selv et svært lavt inntak av alkohol gir en betydelig økning i risiko.
Alkohol sitt skadepotensial er enormt
I 2015 vurderte 40 forskere skadevirkningene av de 20 mest brukte rusmidlene.
Her skilte alkohol seg ut (!) sammen med heroin og kokain (inntatt som crack).
I en tysk undersøkelse fra 2020 havnet alkohol i samme pulje med heroin, crack (kokain som røykes), meta-amfetamin og kokain som rusmidlene med størst skadepotensial.
Dette må ikke misforstås som moralisere – men det er viktig å kunne ta informerte valg basert på oppdatert kunnskap. Det er naturlig å gi råd om avhold, men det er ikke nødvendigvis noen realisme i det. Det er uansett slik at en hver reduksjon i inntaket er svært positivt for helsa.