Hvilket proteinpulver skal jeg velge, er et av de spørsmålene jeg får hyppigst.
Protein er ikke bare viktig for å bygge muskler – men 9 av de 20 aminosyrene som finnes i protein er livsnødvendige. Det betyr at kroppen ikke kan lage de selv og du må innta dem fra kostholdet. Aminosyrer kan sees på som byggesteiner.
Anbefalt proteininntak
Hvis du ikke trener anbefaler jeg et proteininntak på 1,2 – 1,6g pr kg kroppsvekt. Trener du styrke, så er anbefalingen 1,6 – 2,2g pr kg kroppsvekt.
Dette kan du spre utover dagen ut fra hva som passer deg best og hvor mange måltider du spiser. Hvis du spiser veldig mye protein vil noe av proteinet omdannes til glukose og bli brukt som energi.
Er proteinpulver nødvendig?
Det er fullt mulig å få dekt behovet for protein gjennom kostholdet, men protein fra proteinpulver er ofte vesentlig billigere og noen ganger også en praktisk måte å få i seg nok protein på.
Proteinet du finner i proteinpulver er ofte en blanding av melkeproteinene myse og kasein. Dette er begge proteiner av høy kvalitet og inneholder alle livsnødvendige aminosyrer (byggesteiner).
Under osteproduksjonen skilles mysen ut, spraytørkes og blir til pulver. Proteinet utvinnes, filtreres og pasteuriseres. Deretter vil det som oftest bli tilsatt smak, men det finnes også proteinpulver uten smal.
Selv om myse og kasein er de vanligste proteinene i proteinpulver, vil du også kunne få tak i proteinpulver med egg-, biff-, soya-, erter-, risprotein mv.
{{sales-banner="/banners"}}
Proteinpulver vs. protein fra mat
Et proteinpulver skal først og fremst være et supplement for å få dekt proteinbehovet. Det er viktig å understreke at protein i mat ofte tilfører kroppen andre næringsstoffer som du ikke får i deg gjennom et proteinpulver. Protein fra fisk, kjøtt, egg og melk er også av like høy kvalitet.
Hvilket proteinpulver bør jeg kjøpe?
Du bør velge et proteinpulver som ikke er tilsatt enkelt-aminosyrer i tillegg til proteinet. Dette gjøres typisk fordi disse aminosyrene er billige og gjør at de kan reklamere med et høyere proteininnhold. Tilskudd av rene aminosyrer og BCAA er heltbortkastet fordi du allerede får i deg nok gjennom protein av høy kvalitet.
Et godt proteinpulver inneholder minimum 70 % protein. Du må deretter vurdere smak og pris – førstnevnte kan være vanskelig om du ikke har prøvd proteinpulveret fra før.
Noen proteinpulver inneholder over 80 % protein pr 100g, men kan fort koste nesten dobbelt så mye. Kjøper du 1 kg protein og får 100 gram ekstra (70 vs 80 %), så forsvarer det ikke dobbel pris.
Hva med proteinbarer?
En proteinbar er en sjokolade med ekstra protein. Mange barer er også tilsatt fiber, slik at du ofte blir litt mer mett enn ved å spise vanlig sjokolade. Barene inneholder ofte veldig mange ingredienser og i en del tilfeller billigere protein enn det du finner i et proteinpulver.
Mange bruker disse barene som et måltid «på farta» eller som et lite mellommåltid, men det ser jeg ingen eller i beste fall liten verdi i. En 50g proteinbar med ca 200 kcal gir liten metthetsfølelse sammenlignet med vanlig mat og skaper et unødvendig behov for å alltid spise noe.
{{sales-banner="/banners"}}
Dyrt protein av middels kvalitet
Ser du på prisen må du ofte regne med å betale 600kr/kg, temmelig ekstremt sammenlignet med andre matvarer med høyt proteininnhold.
For 11kr får du 4 små egg (200g) som gir deg 26g protein av høy kvalitet. Eller så kan du bruke 30kr på en proteinbar og få i deg 18-20g protein av varierende kvalitet.
Hvis vi regner ut prisen basert på proteininnholdet;
26 kr for 20g protein = 1300kr for å få i deg 1 kg protein.
11 kr for 26g protein = 418kr for å få i deg 1 kg protein
Det er over 3x så mye.