Blogg
Oppskrifter
Guide: Slik spiser du sunn mat på farten

Guide: Slik spiser du sunn mat på farten

three jars of food with peanut butter and jelly
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert har jobbet som PT siden 2005, er hyppig i media som treningsekspert og har skrevet flere av Norges mest leste artikler om trening og kosthold.

Det finnes langt flere muligheter til sunn mat på farta enn det mange er klar over.

Det er kanskje fristende med en hvetebaguette med et solid lag majones, litt ost og skinke - men vit at det finnes andre muligheter.

De 1100 kaloriene har du slukt på 3 minutter, metter ingenting og er kanskje ikke det du trenger når du er skrubbsulten.

Sunn mat på farten?

Mitt beste tips er selvsagt å planlegge, sånn at du slipper spontane turer på butikken. De kan alltid være krevende.

  • Ha alltid med deg frukt eller grønnsaker. Epler, bananer, gulrøtter og agurk er gode alternativer som er enkle å spise på farten.
  • Velg grove brødvarer og pålegg med mye proteiner, som for eksempel grovbrød med magert kjøttpålegg eller ost.
  • Yoghurt, cottage cheese og liknende er også glimrende alternativer som gir deg både proteiner og viktige mineraler.
  • Gjør deg klar en sunn salat eller wraps kvelden før, som du kan ta med deg.
  • Har du tid, lag matpakke av rester fra middagen kvelden før.
  • Unngå fristelsene på bensinstasjonen, og ta heller med mat hjemmefra.
  • Drikk vann til maten, og unngå brus og saft.

5 forslag til sunn mat når du er i farta

Men når "uhellet" først er ute; prøv å tenk at du skal få i deg både protein, fett og karbohydrater.

Forslag 1: Skyr, frukt, nøtter

  • Protein: 1 valgfri skyr
  • Karbohydrat: 1 eple eller annen frukt
  • Fett: 1 stor neve nøtter, tilsvarende 25 gram
  • Fiber: 1 valgfri grønnsak, f.eks. gulrot

Næringsinnhold: 22 gram protein, 15g fett, 24g karbohydrater, 311 kcal

Forslag 2: Knekkebrød med ost og skinke

  • Protein: 3 skiver kokt skinke
  • Karbohydrat: 3 knekkebrød, wasa sesam
  • Fett: 3 skiver hvitost 16 % (45g)
  • Fiber: 1 valgfri grønnsak, f.eks. gulrot

Næringsinnhold: 25g protein, 11g fett, 20g karbohydrater, 294 kcal

Forslag 3: Kjøleskapsgrøt

  • Protein: 125g mager kesam vanilje
  • Karbohydrat: 40 gram havregryn og 1 dl lettmelk
  • Fett: 5g (1/2 ts) smør eller 8-9g chiafrø
  • Vann til ønsket konsistens
  • Fiber: 1 valgfri grønnsak, f.eks. gulrot

Næringsinnhold: 23g protein, 9g fett, 40g karbohydrater, 330 kcal

{{sales-banner}}

Forslag 4: Cottage cheese og syltetøy

  • Protein: 1/2 boks cottage cheese
  • Karbohydrat: 1-2 ss syltetøy 80% bær
  • Fett: 25g nøtter
  • Fiber: 1 valgfri grønnsak, f.eks. gulrot

Næringsinnhold: 31g protein, 18g fett, 9g karbohydrater, 323 kcal

Forslag 5: Gårdagens middagsrester

  • Protein: 150g karbonadedeig
  • Karbohydrat: 2 lomper
  • Fett: 25g lettrømme (18%)
  • Fiber: 150-200g Salat

Næringsinnhold: 32g protein, 12g fett, 20g karbohydrater, 322 kcal

Forslag 6: Salatbar

  • Protein og fett: 3 egg
  • Karbohydrat: 1 frukt
  • Fiber: 150-200g salat

Næringsinnhold: 23g protein, 18g fett, 16g karbohydrater, 307 kcal

Forslag 7: Meal-prep

  • Protein: 100g kyllingfilet eller kjøttpålegg
  • Karbohydrat: 35g ris eller 120g potet
  • Fett: 15g nøtter
  • Fiber: 150-200g salat

Næringsinnhold: 30g protein, 10g fett, 28g karbohydrater, 323 kcal

Forslag 8: Lettere sjokolademelk og nøtter

  • Protein og karbohydrat: Sjokolademelk lettere
  • Fett: 15g nøtter
  • Fiber: 1 valgfri grønnsak, f.eks. gulrot

Næringsinnhold: 20g protein, 12g fett, 37g karbohydrater, 338 kcal

Forslag 9: Proteinbar

  • Protein og karbohydrat: 1 maxim proteinbar
  • Fett: 20g nøtter
  • Fiber: 1 valgfri grønnsak, f.eks. 1 gulrot

Næringsinnhold: 24g protein, 17g fett, 13g karbohydrater, 300 kcal

Hvor mye er passelig å spise?

Alternativene over er relativt kalorifattige. Hvis det blir for lite mat kan du legge til en ekstra frukt og/eller mer nøtter. For noen kan det være aktuelt å doble porsjonen.

Det at det finnes en del gode alternativer for sunn mat på farten gjør ikke at vår anbefaling om å planlegge er mindre viktig. Planlegging er et viktig stikkord for å gjøre det enklere å spise sunt.

Sist oppdatert ->
6/3/2021

Anbefalte artikler