Blogg
Vektnedgang
Går du ikke ned i vekt selv om du er i kaloriunderskudd?

Går du ikke ned i vekt selv om du er i kaloriunderskudd?

Woman standing on bathroom scale
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert er en av Norges mest erfarne online coacher, har hjulpet over 4500+ mennesker å komme i form de siste 18 årene og hyppig brukt som treningsekspert i media.

Går du ikke ned i vekt til tross for at du er i kaloriunderskudd?

Det er ikke mulig å ikke gå ned i vekt, hvis du er i kaloriunderskudd.

Hva betyr det å være i kaloriunderskudd?

At du er i kaloriunderskudd betyr at du inntar færre kalorier enn det du forbruker (forbrenner) i løpet av en dag. Som en konsekvens vil du over tid gå ned i vekt.

Men, fordi kroppen vår består av en veldig stor andel vann, er det vanlig at vekten kan svinge fra dag-til-dag og fra uke-til-uke, fordi væskebalansen varierer.

Går du ikke ned i vekt, så er du ikke i kaloriunderskudd. Sagt annerledes; da inntar du flere kalorier enn du forbruker.

Går du ikke ned i vekt?

En studie fra 2021 viser at det er vanlig å underrapportere kaloriinntaket og at personer med fedme – selv etter å ha gått ned i vekt, er dårligst på å registrere. Dette kan være frustrerende når du selv opplever å følge en diett eller en kaloriredusert plan, uten å gå ned i vekt.

Det at personer som har fedme eller som er normalvektige (men har hatt fedme) ikke rapporterer riktig kaloriinntak, betyr ikke at de lyver.

Mulige forklaringer kan være;

 • Fører ikke logg over overspising.
 • Loggfører ikke godteri og helgekos (men tar det på "feelingen).
 • Fører ikke opp flytende kalorier, spesielt fra alkohol.
 • Undervurderer kaloriinnholdet i mat de må "gjette" seg til kaloriinnholdet i (f.eks. restaurantmat).
 • Småspising mellom måltidene blir ikke ført opp.

Hvorfor går jeg ikke ned i vekt på 1200 kcal?

I en klassisk studie fra 1992 ønsket forskere å se nærmere på om det var slik at enkelte mennesker var ekstra motstandsdyktige for å gå ned i vekt.

Kan det være at enkelte personer til tross for å spise svært få kalorier, likevel ikke går ned i vekt? Forskerne søkte konsekvent etter deltagere som var overbevist om at de ikke gikk ned i vekt, til tross for at de spiste mindre enn 1200 kcal pr dag.

Forskerne brukte indirekte kalometri og dobbeltmerket vann for å måle kaloriinntak og kaloriforbruk hos deltagerne. På den måten kunne de finne ut hva de spiste, uavhengig av hva de selv loggførte.

Resultatene var svært overraskende.

 • Hvileforbrenningen til deltagerne var maksimalt 10 % lavere enn forventet (ut fra høyde, vekt, alder, kjønn, mv). Med andre ord; helt uten betydning.
 • I gjennomsnitt under-rapporterte deltagerne sitt eget kaloriinntak med 1053 kcal/dag. Med andre ord fulgte de ikke dietten på 1200 kcal og spiste i gjennomsnitt 2253 kcal/dag.
 • De var like upresis når det kom til aktivitetsnivået. Her overraporterte aktivitetsmengden med 51 %, tilsvarende 251 kcal/dag.

Skjulte kalorier i mat og drikke

Jeg tror ikke man bevisst lyver om eget kaloriinntak, og jeg kan på sett og vis kjenne meg igjen selv. Har jeg en helg med for mye mat, så føles det ikke like bra å loggføre kaloriinntaket. Ofte handler det om skjulte kalorier.

 • Hvor mye smågodt spiste jeg på lørdag? Jeg tipper 200g.
 • Hvor mange drinker ble det på fredag? Jeg tipper 4 stykker.
 • Hvor mange kalorier var det i det restaurantmåltidet? Kanskje 700 kcal?

Når jeg stiller meg spørsmål som dette, så vet jeg at det er fort gjort å lure meg selv eller fortrenge dårlige valg.

"Jeg spiste vel ikke så mye i helga? Greit nok at jeg ikke telte kalorier, men det kan da ikke forklare 2 kg?"

På kort sikt kan en vektøkning forklares med økt vannmengde i kroppen og økt innhold i tarmen – det kan også være andre forklaringer, slik som at vekten svinger litt under menstruasjonssyklusen, men over tid, så er det ikke gyldige forklaringer.

Det finnes ingen magiske enhjørninger som er immune mot lavt kaloriinntak, men det finnes mange forklaringer til at man ikke går ned i vekt.

Tips for vekttap

For å komme videre er det desidert viktigste å anerkjenne eller ta innover seg at selv om man følger en diett på X kcal (f.eks. 1200 kcal), og ikke går ned i vekt, så finnes det en naturlig forklaring.

Den må du nøste opp i selv, selv om det kan være smertefullt og ubehagelig.

Kan det være at du kun spiser 2-3 måltider pr dag, men etter at du har spist siste måltid, småspiser litt nøtter, kanskje 3 skiver potetgull, tar 1/2 glass vin? Og til slutt er det som 2 ekstra måltider?

Sist oppdatert ->
14/4/2024

Anbefalte artikler