Blogg
Utholdenhet
Ødelegger kondisjonstrening for å bygge muskler?

Ødelegger kondisjonstrening for å bygge muskler?

woman exercising on bike
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert har jobbet som PT siden 2005, er hyppig i media som treningsekspert og har skrevet flere av Norges mest leste artikler om trening og kosthold.

Kondisjonstrening har i store mengder en negativ effekt på effekten av styrketrening når målet er muskelvekst. Det finnes derimot forskning som viser at det også kan ha en gunstig effekt.

Kondisjonstrening og muskelvekst

I 2022 publiserte en forskergruppe en godt kontrollert studie som viste at kondisjonstrening med kort varighet kan bygge muskler hos utrente.

Om studien:

  • Utrente personer fulgte et 6 ukers program med sykkeltrening med ett bein og deretter 10 uker med styrketrening på begge beina.
  • Fettfri masse i beina var den samme mellom gruppene.
  • Bilateral 1RM-styrke i beinpress og knebøy var lik.
  • Alle muskelfibertypene viste større økning i bein som ble trent aerobt.

Det viktigste å merke seg er at det er snakk om utrente personer. Også andre sutdier har visst at når du er utrent kan du bygge litt muskler med kondisjonstrening, men det gjelder ikke personer som allerede trener. Trener du fra før av, er det mer sannsynlig at kondisjonstrening hemmer muskelvekst.

{{sales-banner="/banners"}}

Kondisjonstrening og restitusjonsevne

Et vanlig argument for kondisjonstrening er at det bedrer restitusjonskapasiteten. En studie fra 2024 undersøkte sammenhengen mellom maksimalt oksygenopptak (VO2max) og restitusjon mellom sett med styrketrening.

Du kan sammenligne VO2max med din 1RM-styrke for å forstå hva den måler – den er viktigst for å kunne si noe om kondisjonen din.

Om studien:

  • 14 menn og 14 kvinner.
  • Treningsøkten bestod av 3 sett knebøy på 70 % av 1 RM til utmattelse og 90 sek pause mellom hvert sett og 3 sett med 10 repetisjoner i utspark med 45 sek pause mellom settene.
  • Forskerne fant ingen vesentlig forskjell i antall repetisjoner og VO2max.

Det er derfor få holdepunkter for at kondisjonstrening har en gunstig effekt på styrketrening og muskelvekst. Spesielt når vi vet at også det påvirker restitusjonsevnen.

Sist oppdatert ->
27/2/2024

Anbefalte artikler