Blogg
Helse
Tarmflora, overvekt, kosthold og trening

Tarmflora, overvekt, kosthold og trening

a illustration of the microbiom
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert er en av Norges mest erfarne online coacher, har hjulpet over 4500+ mennesker å komme i form de siste 18 årene og hyppig brukt som treningsekspert i media.

Tarmfloraen, også kjent som mikrobiota, spiller en avgjørende rolle for vår helse. Den består av billioner av mikroorganismer som lever i tarmen og påvirker alt fra fordøyelsen til immunforsvaret.

Forskning tyder på at en velbalansert tarmflora kan være nøkkelen til god helse, og at forstyrrelser i denne delikate balansen kan bidra til en rekke sykdommer.

Kan fedme skyldes endringer i tarmfloraen?

Fedme er et kjent og alvorlig problem som sprer seg over hele verden, og har betydelige effekter på folkehelsen som påvirker mange aspekter av en persons og samfunnets velferd.

Interessant forskning har vist at tarmmikrobiotaen til fedmepersoner varierer fra slanke mennesker.

En systematisk gjennomgang og metaanalyse fra 2021 at sammenlignet med slanke voksne hadde overvektige voksne høyere nivåer av Acidaminococcus, Anaerococcus, Catenibacterium, Dialister, Dorea, Escherichia-Shigella, Eubacterium, Fusobacterium, Megasphera, Prevotella, Roseburia, Streptococcus og Sutterella.

Overvektige voksne også et lavere mangfold av tarmmikrobiota. På grunn av det faktum at tarmmikrobiotaen er avgjørende for både energi- og næringsstoffomsetningen, er det rimelig å anta at endringer i tarmmikrobiotaen kan resultere i endringer i kroppssammensetningen, inkludert utviklingen av fedmerelatert overflødig kroppsfett.

Eller skyldes endringer i tarmflora fedme?

Men, det er også en mulighet for at det motsatte skjer. Fedme, eller opprettholdelse av spisevaner som gjør det lettere å legge på seg fett, påvirker en bestemt tarmflora. Hva kommer først?

Sammenhengen mellom insulinresistens og fedme er nesten identisk. Mange mennesker tror feilaktig at fedme er forårsaket av insulinresistens, men det er faktisk det motsatte.

En rekke mekanismer som forårsaker insulinresistens er forårsaket av fedme;

  • Hypoksi
  • Endoplasmatisk retikulumstress
  • Oksidativt stress
  • Miktokondriedysfunksjon
  • Inflammatorisk cytokinaktivitet
  • Hyperinsulinemi

{{sales-banner="/banners"}}

Er det en sammenheng mellom tarmflora og overvekt?

En studie fra 2023 har sett nærmere på 40 studier gjort på mennesker og 25 dyrestudier.

Trening, kalorireduksjon og manglende vektøkning forbedret tarmfloraen.

Tilskudd av probiotika (tarmmikrober) og prebiotika (ikke-fordøyelig mat som fremmer veksten av tarmmikrober) kan tarmfloraen endres positivt.

Effektene på fedme er imidlertid minimale eller ubetydelige. I dette tilfellet har vekttap størst effekt. Motsatt, og som er vanlig i vesten, påvirkes tarmfloraen negativt av et kosthold med høyt fettinnhold og raffinerte karbohydrater.

Hvordan påvirker kosthold tarmfloraen?

Opptaket av kalorier i maten er større hos overvektige enn normalvektige.

Vi vet også at overvektige har mindre variasjon i tarmfloraen og et mer ugunstig forhold mellom Firmicutes og Bacteriodetes, og det spekuleres i om disse faktorene er blant dem som er ansvarlige for en høyere kaloriopptak (som forverrer den eksisterende tilstanden av overvekt eller fedme).

  • Usunt kosthold (overdrevent inntak av alkohol, tilsatt sukker og mettede fettsyrer) kan forårsake forstyrrelser i den sunne tarmfloraen uavhengig av fedme.
  • Inntak av ultraprosessert "søppelmat" reduserer bakteriemengden og -mangfoldet, noe som igjen kan føre til produksjon av lipopolysakkarider (LPS) som kan øke permeabiliteten i tarmen.
  • I motsetning til dette kan sunne kostholdsmønstre (spesielt ikke for høyt totalt daglig kaloriinntak, høyere inntak av frukt, grønnsaker, fullkorn og fiberrike vegetabilske matvarer generelt) uavhengig av hverandre forbedre tarmfloraen ved å øke mikrobiell mengde og mangfold.
  • I tillegg øker fermenteringen av kostfiber produksjonen av kortkjedede fettsyrer (SCFA), som er knyttet til bedre appetittregulering og god kardiometabolsk helse.

Effekten av probiotika på tarmfloraen

Synbiotika er kombinasjoner av prebiotika og probiotika som har fordelaktig effekt på tarmfloraen.

Probiotika- og synbiotikatilskudd har teoretisk støtte for vekttap, kanskje på grunn av SCFA-produksjonens virkning på appetittregulering.

Probiotikatilskudd har generelt vist seg å ha minimal effekt, viser en studie fra 2018. Forskerne fant at probiotikatilskudd førte til en gjennomsnittlig vektreduksjon på 0,6 kilo i studier som varte fra 3 til 12 uker. Funnene samsvarer med en nyere studie fra 2020 som inkluderte 23 tidligere studier. Tilskudd av synbiotika førte til en gjennomsnittlig vektreduksjon på 0,8 kilo i studier som varte fra 4-28 uker. Nedgangen i kroppsfett var ikke statistisk signifikant.

Hvordan påvirker trening på tarmfloraen vår?

Trening og fysisk aktivitet er bra for tarmfloraen. Trening har visst seg å øke SCFA-produksjonen, som ikke bare forbedrer hjerte- karhelsen vår, men også immunforsvaret og beskytter mot luftveisinfeksjoner, viser en studie fra 2021.

Kombinerer du trening med sunt kosthold får du også sunnere tarmflora ved at det reduserer forholdet mellom Firmicutes og Bakteriodetes. De gunstige effektene av trening er selvsagt mange, og utholdenhet fører til forbedringer ikke bare i tarmfloraen, men også i den metabolske helsen.

Tarmflora og overvekt, hva er koklusjonen?

Samlet tyder forskning så langt på at bedre kroppssammensetning gjennom trening og kothold er det viktigste for å forbedre tarmfloraen din.

Motsatt vil økt fettrprosent og vektøkning ha en negativ effekt på tarmfloraen – og ikke motsatt.

Forbedret tarmflora er knyttet til nedgang i kroppsvekt og kroppsfett, men forbedringer i kostvaner, spesielt med økt inntak av kostfiber fra sunne matvarer, kommer ofte sammen med dette.

Tilskudd av probiotika og prebiotika har vist seg å redusere kroppsfett og vekt.

Merk deg også at bedre tarmflora ikke alltid skyldes vekttap. En systematisk gjennomgang fra 2017 visste at strenge dietter og fedmekirurgi kan bidra til å redusere det totale antallet bakterier i tarmen.

Sist oppdatert ->
17/12/2023

Anbefalte artikler