Blogg
Helse
Ultra-prosessert mat er ikke "avhengighetsskapende"

Ultra-prosessert mat er ikke "avhengighetsskapende"

a woman eating donut
online coach robert profile photo
Online Coach og grunder
18 år som coach. Hjulpet over 5000 å endre livsstil. Grunnfag psykologi, videreutdannet elitetrener.
fyll ut skjema for å avtale en helt uforpliktende samtale⤵️

Begrepet avhengighet har blitt strukket langt i nyere tid – ikke minst når det gjelder mat. Det er blitt vanlig å omtale sukker, pizza og sjokolade som "avhengighetsskapende", men en ny studie fra Dr. Kevin Hall og hans team utfordrer denne oppfatningen.

Ultraprosessert mat og rusmidler

Studien undersøkte hvordan hjernen responderer på inntak av ultra-prosessert mat – nærmere bestemt milkshakes – sammenlignet med kjente rusmidler som kokain og heroin. Resultatene viste at dopaminresponsen i hjernen ved inntak av disse matvarene var langt svakere enn ved inntak av ulovlige rusmidler.

Dette er i tråd med tidligere forskning: selv om ultra-prosessert mat kan smake veldig godt og ikke metter like godt som hel, ubehandlet mat, utløser den ikke en nevrobiologisk avhengighet på lik linje med rusmidler.

Verdenskjent forsker presset til å endre mening

Det mest oppsiktsvekkende ved denne studien er ikke selve funnene – men hvordan de ble møtt av National Institutes of Health (NIH), som finansierte forskningen. Ifølge Dr. Hall ble han sensurert og nektet å gi intervjuer om studien, blant annet til The New York Times. Han ble også bedt om å endre uttalelser og fjerne seg selv som medforfatter hvis han ikke ville gjøre endringer NIH krevde.

"I experienced censorship in the reporting of our research because of agency concerns that it did not appear to fully support preconceived narratives…" – Dr. Kevin Hall på X

Hvorfor dette er viktig

Kevin Hall er anerkjent som en av de mest innflytelsesrike ernærings- og fedmeforskerne i verden, og valgte å gå av med pensjon som følge av det han beskriver som et uakseptabelt press. Denne saken reiser alvorlige spørsmål om forskningsfrihet og politisk påvirkning i ernæringsforskningen.

Hvorfor dette er viktig

  • Å overdrive matens “avhengighetspotensial” kan bidra til unødvendig frykt og skam rundt mat.
  • Forskning skal være et verktøy for å finne sannheten – ikke bekrefte en forhåndsbestemt politisk agenda.
  • Kunnskapsbaserte helseråd må være forankret i åpen og uredigert forskning.
Sist oppdatert ->
29/4/2025

Anbefalte artikler