Til stadighet får jeg høre personer si at de trener 3-5 dager i uka, men er fortvilet fordi de ikke får de resultatene de ønsker deg. Det første jeg da svarer er at dette ikke er godt nok.
Jeg har de siste månedene kjørt mange spørsmålrunder i min story på Instagram. En gjenganger er spørsmål knyttet til manglende fremgang til tross for at det trenes både 3, 4, 5 og enda flere økter per uke. Typisk ser vedkommende totalt vekk fra at selve treningen kan være årsaken.
3-5 treningsøkter er ikke bra nok
Det er et alt for stort fokus på antall økter; som om det er antallet treningsøkter som bestemmer resultatet.
Mange tar også kontakt med meg om coaching og forteller at de ønsker å trene minst 5 dager i uken, samtidig som de uttrykker at de har prøvd alt uten å fått ønsket fremgang.
Hele problemet med tankegangen er at det handler om antall økter og kke så mye om hvordan de gjennomføres. Det er forså vidt forståelig fordi mange forklarer egen fremgang med antall økter; vi tror at det er der nøkkelen ligger. At vi rett og slett trener for lite og at hvis formen blir bedre, så er det fordi vi trener så mye.
Det er å starte i helt feil ende.
3 gode treningstips
- Begynn med 1-3 økter i uken og tenk heller at de skal være så gode som mulig. En god økt er en økt hvor du løfter mer enn forrige økt – enten det er å øke antallet repetisjoner eller belastningen.
- Øk med 1-2 økter/uken om det er tid for det i hverdagen og du allerede trener bra (se punkt 1).
- Ha som mål om å øke minimum 2 reps i snitt pr serie på en øvelse. Tar du 3 serier blir det 6 eller flere reps. Øker du belastningen, kan du ha som mål om å klare å legge på 1-2,5 kg, men ikke gå ned mer enn 1 rep pr serie.
Treningskvalitet vs. treningsøkter
Det første jeg prøver å lære kundene mine er at det handler om kvalitet. Du må trene for å bli bedre. Du må lage deg små mini-konkurranser med deg selv. Se i treningsdagboken og finn ut hva du gjorde sist trening. Dette er tallene du skal slå. Det vil ikke være mulig å vinne hver gang, men det er utrolig så ofte du kan klare det - så lenge det er innstillingen din.
Det er fullt mulig å trene 5 dager i uken uten å ha fremgang
Overraskende mange vedlikeholder kun formen sin. De løfter det samme uke inn og uke ut. De øker kanskje belastningen eller antall reps hver 3-6 trening, men ser man det i et lengre perspektiv løfter de ofte det samme om 3, 6 og 12 måneder.
GUIDE: Slik får du optimal fremgang med hjemmetrening
Bortkastede treningsøkter?
Det er selvsagt sunt å trene - både for kropp og hode, men de fleste vi slite med å legge ned 150+ timer i året (3 økter i uken), uten å få noe mer igjen for det enn vedlikehold av nåværende form. Nettopp derfor bør fokuset ditt være på treningskvalitet.
Planlegg neste økt. Se hva du gjorde sist. Det er tallene du skal slå. Du skal kun konkurrere med deg selv. Hva venninnen eller kompisen din tar, er revende likegyldig.
Du er din konkurrent. Konkurrenten er det du gjorde sist økt.
Vinner du de fleste kampene, vinner du også serien.