Studentkosthold: En av de mest irriterende mytene jeg vet om, er den som sier at sunn mat er dyrere enn usunn. Jeg er enig i at mat generelt er dyrt, men det er ikke dyrere å spise sunt enn usunt. Snarere tvert om.
Ved å legge om til et sunt kosthold og øke egen bevissthet rundt de valgene du tar når det kommer til mat vil du kunne bidra til at du handler mye smartere. Nøkkelord i denne sammenhengen er struktur og planlegging.
Visste du at 200 gram melkesjokolade koster det samme som 200 gram ytrefilét av okse?
Billig studentkosthold for 1600kr
Anne er hektisk student og var skeptisk på om det kostholdet hun ville få fra oss ville gjøre det dyrere å spise. Selv om jeg forsikret henne om at hun faktisk kom til å spare penger, var hun fortsatt usikker.
Som en case satte vi sammen en hel ukemeny før jeg etterpå dro på nærbutikken for å finne priser og regne ut den reelle kostnaden ved å følge planen. For å spare mest mulig, er mitt beste tips å ukeshandle.
For å ikke gjøre artikkelen alt for lang, vil jeg her presentere det hun ønsket å spise den første mandagen. På planen sin skulle hun spise frokost, lunsj, middag og kveldsmat (4 måltid) pluss et måltid i forbindelse med treningen. Hun hadde mange gode forslag å velge mellom – som til sammen skulle gi mellom 2000 og 2100 kcal per dag.
Billig kostholdsplan for under 60 kr dagen
Frokost: Granola med bær og kesam
- 200 gram mager kesam
- 60 gram havregryn (laget som granola)
- 50 gram blåbær
Lunsj: Brød med enkelt pålegg
- 4 grove brødskiver
- 2 skiver hvitost
- 2 skiver kokt skinke
- 1 kokt egg
Middag: Laks med grønnsaker og potet
- 125 gram laksefilét
- 200 gram grønnsaker
- 2,5 potet (200g)
Kveldsmat: Kylling i kokosmelk med ris
- 120 gram kylling og kalkunkjøttdeig
- 60 gram ris
- 100 gram grønnsaker
- 50 g (2 ss) kokosmelk
Etter trening:
- 25 gram proteinpulver
- 1 banan
Spar 13.000 i året med denne maten
Prisen for denne dagen blir rundt 56~ kroner om du handler på Rema1000. Utregnet for en hel uke og fordelt på antall dager havner du på på 1600 kr i løpet av én måned. Da er det lagt til grunn et variert kosthold med ulike grønnsaker, frukt, bær, m.m. Ut fra SIFO sitt referansebudsjett for en student vil du spare 1100 kroner i måneden.
SIFO har lagt til grunn at en student bruker 2700.- i måneden på mat og drikke; et forbruk som vil godtas av folk flest. Anne estimerte at det var omtrent dette hun lå på +/-.
Tenker vi litt større på det er det da faktisk mulig å spare over 13.000 i løpet av ett år.
Liker du ha det litt friere, så er det fortsatt snakk om besparelser på mange tusen kroner. De kan du jo bruke til en sydentur, en festival eller tre, osv.