Blogg
Styrketrening
Hva er bra teknikk i styrkeøvelser? Du tar sannsynligvis feil

Hva er bra teknikk i styrkeøvelser? Du tar sannsynligvis feil

A fitness coach assists a woman during a strength training session
online coach robert profile photo
Online Coach og grunder
18 år som coach. Hjulpet nesten 5000 å endre livsstil. Grunnfag psykologi, videreutdannet elite-trener.

Det er mange antagelser om hva som er bra teknikk i styrkeøvelser, men felles for mange antagelser, er at de er feil. Selv om noe høres logisk og riktig ut, betyr ikke nødvendigvis at det stemmer.

En stor utfordring er at spesielt personlig trenere har et ganske snevert syn om hva som er bra teknikk. En øvelse skal gjøres på "denne måten" og gjør du den ikke slik, ja – da har du dårlig teknikk. Et godt eksempel er alle reels og videoer på Instagram hvor man har delt skjermen i 2 for å illustrere rett – og feil teknikk i øvelser. Som at det ene er den eneste måten å gjøre det på, og den andre måten er helt feil.

Men, hva er de vanligste antagelsene?

1. Bra teknikk skal se pent ut

Når du gjør en øvelse skal det være rette horisontale og vertikale linjer i bevegelsen. Rett opp, rett fram. Det skal rett og slett være visuelt pent. Men, en teknikk eller bevegelse må ikke se pen ut for at teknikken skal være bra.

Noen ganger kan det også være slik at å "tweake" eller endre litt på teknikken (sammenlignet med den typiske måten å gjøre øvelsen på), vil gjøre øvelsen bedre. Eller så kan det være at denne justeringen gjør at du kan trene smertefritt.

2. Bra teknikk betyr rolige bevegelser

En annen antagelse er at god teknikk innebærer rolige bevegelser. Også dette kjenner jeg igjen fra Instagram med disse videoene med "Right and wrong". I den ene videoen løfter vedkommende eksplosivt – noe som sees på som feil, mens i den andre gjøres det langsomme bevegelser.

For en person med leddgikt vil det være en fordel med rolige bevegelser, men det betyr ikke at det universelt er bedre med roligere bevegelser. Kanskje skaper du litt moment i sidehev med manualer, for å komme forbi "sticky point" (der hvor øvelsen er tyngst). Resultatet er at du kan løfte tyngre, oppnår større mekanisk spenning og potensielt større muskelvekst.

3. Bra teknikk er trygg teknikk

Det er naturlig å tenke at bra teknikk innebærer at risikoen for å skade seg er minst mulig. Slik er det ikke alltid. For en person som konkurrerer på høyt nivå i f.eks. styrkeløft så er målet for vedkommende å løfte mest mulig.

Det er ikke uvanlig å se styrkeløftere ha en viss fleksjon (krumming) i ryggen under løftet - rett og slett for det er den teknikken som gjør at personen klarer å løfte tyngst. Det betyr selvsagt ikke at ikke skal bry deg om teknikk, men det må settes i perspektiv.

Hva er egentlig bra teknikk?

Bra teknikk i en styrkeøvelse er den – eller de bevegelsene som gjør at du oppnår ønsket treningsresultat eller fremgang. Det er egentlig alt. Det finnes ikke noe "one size fits all"-teknikk. Det finnes ingen måte å gjøre en øvelse som er mye bedre enn alle andre, bare fordi "sånn er det".

Det finnes flere måter å utføre øvelser på som har sine fordeler og ulemper. Hvorvidt teknikken er passende eller riktig for det, kommer an på målene dine. Noen har eksempelvis begrensninger som gjør at riktig teknikk for dem og deg er ulikt.

Hvis måten du utfører en øvelse på er i tråd med ditt mål og hva du ønsker å få ut av øvelsen, så er det bra teknikk for deg. Det er det som betyr noe.

Sist oppdatert ->
13/11/2024

Anbefalte artikler