Det er delte meninger om å bruke løftebelte når du trener styrke. Noen hevder at løftebelte gjør deg svakere i kjernemuskulaturen, mens andre mener det øker prestasjonsevnen og reduserer skaderisikoen. Hva stemmer egentlig?
Svar på om du bør bruke løftebelte
Et løftebelte (også kalt styrkebelte) kan øke prestasjonsevnen din, spesielt ved øvelser som knebøy og markløft. Med trening og øvelse vil du sannsynligvis klare å trene med 5-15 % tyngre belastning, sekundært klare 1-3 repetisjoner mer per sett.
Det er også sannsynligvis skadeforebyggende, uten at det finnes studier som har undersøkt det direkte.
I en studie fra 1992 på godt trente personer viste bruk av løftebelte i knebøy;
- Økt muskelaktivering i quadriceps og hamstring under løft, uten å redusere muskelaktiviteten i magemusklene.
- Mindre uttalt "sticky-point"; altså det punktet hvor det er veldig tungt, var ikke like fremtredende.
- Økt intraabdominalt trykk med 25-40 %, noe som bidrar med økt stabilisering av ryggsøylen. Det reduserer også skjæringskreftene og bidrar derfor til mindre risiko for prolaps eller skade i ryggen.
Løftebelte krever fortsatt god teknikk
Det er viktig å merke seg at selv om beltet kan hjelpe deg med å løfte tyngre vekter, bør det ikke erstatte riktig teknikk eller grunnleggende styrke i kjernemuskulaturen.
Basert på variablene som ble vurdert i denne studien, ser det ut til at du kan bruke den til å argumentere for trening med belte. Med belte kan du
- Løfte mer vekt,
- Selv med de samme treningsvektene øker det muskelaktiveringen i quadriceps og hamstring
- ...Uten at aktiveringen av magemusklene reduseres.
Bør jeg brukte løftebelte?
Det vil være dumt å ikke utnytte fordelene med løftebelte når du trener tunge markløft- og knebøy-varianter. Du klarer å løfte mer vekt for samme antall reps, løfte samme vekt og flere reps, eller løfte samme vekt og repetisjoner, uten å anstrenge deg like mye.
Det er ikke slik at du må være så-så sterk for å begynne med belte. Det kan være like aktuelt på 80 kg i knebøy som 160 kg. Det er derimot ingen grunn til å gå rundt med belte mens du curler eller trener sidehev.
Hvordan bruke belte?
Steg 1: Justering av beltet
Vanligvis plasserer folk beltet rett over hoftekammen.
- For knebøy vinkler noen beltet oppover (over navlen). Noen har det rett over, og andre vinkler det nedover (under navlen).
- For markløft er det vanligvis enten rett over eller vinklet oppover, slik at det ikke hindrer deg i å komme i en god startposisjon (noe som kan skje hvis det er vinklet nedover).
Dette handler mest om komfort. Start med beltet i den posisjonen som føles mest behagelig. Etter hvert som du lærer å bruke det bedre, kan du eksperimentere med forskjellige høyder og vinkler for å finne det som gir deg best stabilitet i overkroppen.
Steg 2: Så mye skal du stramme beltet
Du bør bruke det strammeste hakket som fortsatt lar deg trekke pusten dypt.
Hvis du ikke klarer å få et fullt åndedrag, eller hvis du må løfte skuldrene for å få til det i stedet for å bare utvide overkroppen, er beltet for stramt.
Hvis du derimot kan trekke pusten dypt på ett hakk, men fortsatt klarer det på neste og strammere hakket, er det sannsynligvis bedre å gå for det strammere (i hvert fall for knebøy).
Mange foretrekker derimot ett hakk løsere for markløft fordi det gir bedre mulighet til å komme i en god startposisjon.
Steg 3: Du må tåle ubehaget
For de fleste, spesielt når de bruker et bredt (10 cm) belte, er blåmerker langs toppen av hoftekammen nesten uunngåelig når beltet presser mot den. Dette gjelder spesielt for korte personer.
Noen ganger kan en hudfold bli klemt fast (særlig hvis du har litt ekstra rundt midjen). Det er ikke noe moro. Å bruke et belte, spesielt et 10 cm bredt skinnbelte som ikke er "myktgjort" ennå, kan være ubehagelig.
Du må enten tåle det eller skaffe deg et smalere belte. Heldigvis blir beltet mye mer behagelig etter hvert som det brytes inn, og det gir færre blåmerker. Hvis du tar godt vare på det, kan det vare nesten evig.