Matintoleranse er en unormal reaksjon på inntak av matvarer, og er en tilstand som kan være vanskelig å diagnostisere. I motsetning til matallergi, som er en immunrespons mot en matvare, involverer matintoleranse ikke immunsystemet vårt. Symptomene på matintoleranse er ofte knyttet til hud eller mage-tarmkanalen, men de er generelt mindre alvorlige og avhenger i større grad av mengden som er spist.
Mange blir lurt til å tro at de har en matintoleranse for en lang rekke matvarer. Til tross for at det medisinske miljøet er unisont enige i at blodprøver som måler nivået av to antistoffer i blodprøver ikke holder mål, omsetter de største firmaene i Norge for millioner. I mange tilfeller er det sannsynligvis snakk om irritabel tarm syndrom (IBS) som rammer opptil 20 % av oss.
En undersøkelse fra InFact viser (2015):
- 20 % tror de har en matintoleranse
- 70 % av disse 20 % vurderer å ta en test
- 40 % av disse 20 % tror at en slik test kan gi svaret på om de har en intoleranse
Folkehelseinstituttet mener derimot at det kun er 5 % av oss som har en intoleranse eller allergi.
Hvorfor intolerant mot matvarer?
Hvorfor tror vi at vi selv har en eller flere matintoleranser?
- Vi "diagnostiserer" oss selv
- Vi oppsøker klinikker som påstår at deres tester kan finne ut hvilke intoleranser vi har
- Vi tolker helt normalt ubehag som en intoleranse
De mest kjente aktørene i markedet er Lab 1, BioTek og Cambridge Nutritional Sciences.
Det er lett å la seg lokke med påstander om at noen små dråper blod kan gi et presist svar.
I en artikkel fra VG som er noen år gammel svarer fagsjef i EU BioTek, Linda Rahbek, ganske så overraskende:
Vi tror virkelig disse testene fungerer (...).
Jeg biter meg spesielt merke i "tror".
Intoleransetestene måler nivået av to antistoffer i blodet; igG og igA.
Et høyt utslag innebærer at du tåler matvarene dårlig. Problemet er at denne målingen ikke kan brukes for å si noe om en matintoleranse.
Selv stoler jeg mer på uavhengige eksperter. Hva sier dem?
Totalslakt av tester for matintoleranse
En av Norges fremste eksperter på emnet, professor Per Farup er tydelig i sin sak
Ut fra egen forskningserfaring og lesing av litteraturen er det godt dokumentert at bestemmelse av IgG og IgA ikke kan brukes til å diagnostisere eller behandle matintoleranse. Det er gjort så mange studier som viser det nå, at det egentlig er fastslått at det ikke fungerer
Han får støtte fra klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet, Vibeke Østberg Landaas
At man har slike antistoffer i blodet betyr ikke at man er intolerant eller allergisk – det er helt normalt. Det er derfor ikke så overraskende at alle som går innom denne typer klinikker kommer ut igjen med en matintoleranse-diagnose.
At man har slike antistoffer i blodet betyr ikke at man er intolerant eller allergisk – det er helt normalt. Det er derfor ikke så overraskende at alle som går innom denne typer klinikker kommer ut igjen med en matintoleranse-diagnose
Overlege Knut Lundin ved Rikshospitalet er også enig
Jeg drar ofte på internasjonale treff om matintoleranse. Alle autoriteter mener at IgG og IgA ikke kan brukes til noe som helst
Professor i alternativ behandling, Vinjar Fønnebø er enda tydeligere og omtaler testen som ubrukelig til VG.
Internasjonale fagmiljøer, eksperter og studier gjenspeiler det norske synet (se referanseliste). Dette inkluderer for øvrig blant annet:
- American Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI)
- European Academy of Allergy and Clinical Immunology
- Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy (ASCIA)
- Department of Pediatric Pneumology and Immunology, University Children’s Hospital Charité, Berlin
- Department of Paediatrics, National University Hospital , Singapore
- UK House of Lords Science and Technology
Helseskadelige tester?
Å be mennesker kutte ut en lang rekke matvarer er ikke bare useriøst, det er også potensielt helseskadelig. Det er krevende nok å få dekt behovet for næringsstoffer i kostholdet, spesielt ved vektnedgang, at skal du nærmest vilkårlig begynne å kutte ut en lang rekke matvarer kan det føre til underernæring og mangelsykdommer.
Referanseliste
- Caroline J Tuck. Food Intolerances. Nutrients (2019)
- Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Allergy Diagnostic Testing: An Updated Practice Parameter (2008).
- Current approach to the diagnosis and management of adverse reactions to food. Journal of Allergy and Clinical Immunology (2004).
- Steven O Stapel. Testing for igG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report. Allergy (2008)
- Australasian Society of Clinical Immunology and Allergi. ASCIA Action Plans, Treatment Plans and Checklists (ASCIA).
- B. Niggemann. Unproven diagnostic procedures in igE-mediated allergic diseases. Allergy (2004)
- I F Gerez. Diagnostic tests for food allergy. Singapore Med J (2010)
- UK House of Lords Science and Technology. Sixth Report on Allergy (2007)
- Elana Lavine. Blood testing sensitivity, allergy or intolerance to food. CMAJ (2012)
- Stuart Carr. CSACI Position statement of the testing of food-specific igG. Allergy Asthma Clin Immunol. 2012
- Anne Stine Kvehaugen. Is perceived intoleranse to milk and what associated with the corresponding igG and igA food antibodies? A cross sectional sudy in subjects with morbid obesity and gastrointestinal symptoms. BMC Gastroenterol (2018).