Blogg
Helse
Overgangsalder og kroppsfett: Hva skjer med kroppen?

Overgangsalder og kroppsfett: Hva skjer med kroppen?

A picture of women menopause
online coach robert profile photo
Online Coach og grunder
18 år som coach. Hjulpet nesten 5000 å endre livsstil. Grunnfag psykologi, videreutdannet elite-trener.

Overgangsalderen er en normal, ikke-patologisk tilstand som kjennetegnes av opphør av menstruasjonssyklus. For de fleste kvinner inntreffer overgangsalderen mellom 46 og 56 år, med en medianalder på 51 år.

Overgangsalder diagnostiseres etter 12 måneder uten menstruasjon (amenoré). Dette skyldes at antallet fungerende eggstokker gradvis reduseres. Begrepet perimenopause (også kjent som overgangsperioden) viser til tiden før overgangsalderen, som inkluderer symptomer som

  • Hetetokter
  • Endringer i den vaginal helsen
  • Endret blødningsmønster
  • Humør- og søvnforstyrrelser.

{{sales-banner="/banners"}}

Perimenopause og hormoner

Perimenopause kan deles inn i tre faser ut fra de hormonelle endringene;

  1. Tidlig perimenopause: Varierende menstruasjonssyklus (≥7 dagers forskjell) med økt follikkelstimulerende hormon (FSH) og ingen betydelig endring i nivået av østrogen.
  2. Sen perimenopause: Amenoré som varer i minst 60 dager, med økt FSH, redusert østrogen og anti-Müllerian hormon.
  3. Postmenopause: Minst ett år uten menstruasjon, med stabilisering av økte FSH-nivåer og reduserte østrogen-nivåer etter to år.

Sen perimenopause og postmenopause knyttes til ugunstige endringer i kroppssammensetning, som økt fettmasse (spesielt abdominalt fett) og redusert muskelmasse.

Vektøkning under overgangsalderen

Det er vanlig å gå opp 2-3 kg under overgangsperioden. Dette skyldes vanligvis:

  • Dyslipidemi
  • Insulinresistens
  • Forstyrrelse i blodsukkerreguleringen
  • Søvnproblemer
  • Endotelial dysfunksjon (når endotelcellelaget på innsiden av blodåreveggen ikke fungerer som normalt).
  • Dårligere hjertehelse.

En viktig faktor ved vektøkningen er at du gradvis lagrer mer fett sentralt - rundt magen.

Kvinner har typisk en såkalt gynoid fettfordeling, hvor fett lagres på hofter og lår. Under overgangsalderen endres dette mot en mer android fettfordeling – mer fett lagres rundt magen. Dette fører til endret kroppsfasong. I dagligtale sier vi at man går fra å ha en litt mer "pæreformet" til en "epleformet" kroppssammensetning.

1. Lagrer vi mer fett under perimenopause?

En studie fra Greendale et al. rapporterte endringer i kroppssammensetning under overgangsalderen basert på data fra SWAN-kohorten (Study of Women's Health Across the Nation).

Studien viste at fettmasse øker samtidig som muskelmasse reduseres omtrent to år før den siste menstruasjonsperioden, med en nedgang i tempoet rundt 1,5 år etter. Totalt øker fettmassen med rundt 1,6 kg i løpet av denne perioden, mens muskelmasse reduseres med omtrent 0,2 kg.

Det er lett å anta at økningen i fettmasse skyldes hormonelle endringer i overgangsalderen, men atferdsendringer som redusert søvnkvalitet og økt appetitt spiller også en rolle.

2. Lagres fettet mest rundt magen?

Studier peker på en økt tendens til fettlagring i magen under og etter overgangsalderen. Men det er også indikasjoner på at både subkutant fett (fett under huden) og visceralt fett (fettet rundt indre organer) øker.

Lovejoy et al. gjennomførte en studie som viser at fett i mageområdet øker allerede før overgangsalderen begynner, spesielt med økte FSH-nivåer, og stabiliserer seg i de første årene etter overgangsalderen.

Hvordan begrense vektøkning under overgangsalderen?

Det er viktig å ha realistiske forventninger når det gjelder vektreduksjon under overgangsalderen. Data fra studier viser at den totale økningen i fettmasse ikke er så stor som mange frykter, og at den kan håndteres gjennom kjente metoder som å opprettholde eller øke mengden fysisk aktivitet, styrketrening og ha kontroll på kaloriinntaket.

  1. Kalorikontroll: Økt kaloriinntak er det viktigste for vektøkning. Det er viktig å tilpasse kostholdet individuelt for å unngå dette, og sørge for tilstrekkelig med protein, som kan bidra til å bevare muskelmasse og bedre metthetsfølelsen.
  2. Trening: og spesielt styrketrening og aerob trening, kan bidra til å redusere visceralt fett, også uten kaloriunderskudd. Økt fysisk aktivitet kan også forbedre søvnkvaliteten, som ofte blir forringet under overgangsalderen.

Oppsummering

  • Overgangsalderen er en naturlig prosess som vanligvis inntreffer mellom 46 og 56 år.
  • Sen perimenopause og postmenopause er ofte forbundet med ugunstige endringer i kroppssammensetning.
  • Fettmasseøkningen er størst de siste årene før overgangsalderen og stabiliserer seg etter noen år.
  • Tiltakene for å motvirke fettøkning under overgangsalderen inkluderer kontroll over kaloriinntak og økt fysisk aktivitet.
Sist oppdatert ->
7/10/2024

Anbefalte artikler