
Robert Magnussen
Tid
·
May 23, 2023
Verdens helseorganisasjon (WHO) har i nye retningslinjer for sukkerfrie søtningsstoffer anbefalt å ikke bruke dette for å gå ned eller vedlikeholde vekten, eller for å redusere risikoen for kroniske sykdommer, slik som diabetes og hjertesykdom.
På NRK.no kan vi lese at kunstige søtningsmidler ikke hjelper i kampen mot kiloene, og kan til og med være skadelig.
Nettavisen.no kaller det en slankebombe og skriver at det ikke er noen forskjell mellom kunstig søtning og sukker når det kommer til vektnedgang.
Helt konkret sier WHO følgende
søtningsmidler uten sukker bør ikke brukes som et middel for å oppnå vektkontroll eller redusere risikoen for ikke-smittsomme sykdommer
Når WHO kommer med anbefalinger kan de enten være
Med søtningsstoffer er det snakk om en anbefaling med forbehold om at det trengs mer kunnskap.
{{sales-banner}}
Anbefalingen til WHO baserer seg på en såkalt systematisk gjennomgang og metanalyse av mange studier, og ble publisert i 2022.
Gjennomgangen deres inkluderte;
Grunnen til at man velger å inkludere ulike typer undersøkelser, er fordi det er styrker og svakheter med alle studier.
I utgangspunktet er randomiserte kontrollerte studier det beste og er best egnet for å si noe om årsakssammenheng.
Utfordringen med disse er at de er veldig dyre å gjennomføre, ofte har få deltagere og går over en kort periode. Disse undersøkelsene viser likevel at kalorifrie søtningsprodukter kan hjelpe ved vektnedgang.
WHO har i større grad valgt å lene seg på observasjonsstudier. De varer lengre og inkluderer flere personer. Utfordringen er at det er vanskelig å kontrollere for alle faktorene som kan påvirke resultatet.
Et enkelt eksempel:
Kan vi si at det er isen som gjør at folk drukner? Det er mer sannsynlig at flere bader om sommeren.
Gode studier klarer å kontrollere for disse åpenbare sammenhengene, men det blir mer komplisert når det er snakk om kompliserte forhold.
For å sannsynliggjøre at det er snakk om en årsakssammenheng – eller at søtningsprodukter ikke har noen effekt ved overvekt/fedme og følgesykdommer, må det kunne vises gjennom målbare endringer i kroppen. 2 eksempler er gjennom økt blodsukker eller insulinnivåer.
Det gjør man ikke.
Studier som er godt kontrollert og derfor kan gi langt sikrere svar enn store observasjonsstudier viser at søtningsstoffer uten sukker kan gi lavere kroppsvekt og BMI, økt HDL-kolesterol, redusere inntaket av kalorier og sukker.
I observasjonsstudier som har vært ekstra opptatt av å kontrollere potensielle feilkilder til funn, blant annet en undersøkelse fra 2022, viser at slike søtstoffer er knyttet til bedre hjertehelse, og gir samme effekt som vann.