Blogg
Vektnedgang
Lettbrus kan gjøre vektnedgang enklere

Lettbrus kan gjøre vektnedgang enklere

a can of diet soda
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert er en av Norges mest erfarne online coacher, har hjulpet over 4500+ mennesker å komme i form de siste 18 årene og hyppig brukt som treningsekspert i media.

Kunstig søtning har et dårlig rykte blant mange, men det er ofte basert på synsing enn forskning.

En ny ettårig studie med 262 deltagere sammenlignet inntaket av minst 2 glass vann om dagen mot 2 glass med sukkerfri brus.

Alle deltagerne ble satt på en 3 måneder lang diett, etterfulgt av en 9 måneder lang vedlikeholdsperiode. Den eneste forskjellen var om deltagerne drakk vann eller sukkerfri brus.

Lettbrus ga størst vektnedgang

Gruppen som drakk lettbrus gikk mest ned i vekt. Etter 52 uker hadde vann-gruppen gått ned 6,1 kg – mens gruppen som drakk sukkerfri brus hadde gått ned 7,5 kg.

Tidligere studier viser samme effekt av lettbrus og vann på fettreduksjon. I denne studien ble noen deltagerne undersøkt med DXA for å se på endringen i kroppsfett, uten å finne signifikante forskjeller mellom gruppene.

De studiene som viser at lettbrus gir vektøkning er ofte såkalte befolkningsundersøkelser hvor du har lite kontroll på hva deltagerne spiser, drikker eller hvordan de lever.

Hvordan kan søtningsstoffer bidra til vektreduksjon?

Den mest sannsynlige forklaringen til at søtningsstoffer og sukkerfri brus kan gjøre det litt enklere å gå ned i vekt, er at den dekker behovet ditt for det søte. Det gjør det enklere å følge en diett eller legge om kostholdet. Alternativet ville kanskje vært juice, brus eller saft – og da stiger også kaloriinntaket.

Vann bør være førstevalget som tørstedrikk, men skulle du først få søtsug, behøver ikke lettbrus være noe dårlig alternativ.

Sist oppdatert ->
14/6/2024

Anbefalte artikler