Blogg
Helse
Slik regner du ut vektforskjellen i stekt og kokt mat

Slik regner du ut vektforskjellen i stekt og kokt mat

salmon on a plate
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert har jobbet som PT siden 2005, er hyppig i media som treningsekspert og har skrevet flere av Norges mest leste artikler om trening og kosthold.

Hvor mye endrer vekten seg etter at du har stekt karbonadedeig? Mat som tilberedes endrer vekt, avhengig av hvilken matvare det er og hvilken metode som brukes.

Heldigvis er det mulig å regne seg fram til forskjellen i vekt med en såkalt vektendringsfaktor.

Om vektendring i mat

En vektendringsfaktor sier noe om hva du må multiplisere (*) vekten med for å finne ut hvordan den endrer seg når du tilbereder en vare.

Eksempel:

  • 1 egg som veier 55g før tilberedning vil veie 55 * 0,01 etter at du har kokt det. 0,01 er vektendringsfaktoren du bruker (se listen lengre ned).
  • Bacon: Steker du 20g bacon vil vekten være 6,2g når den er ferdig stekt. Regnestykket er 20 *0,31 (0,31 er vektendringsfaktorren).

Som du ser vil noen matvarer veie mer etter tilberedning, mens andre vil veie mindre.

Det er logisk: Når du koker ris så trekker den til seg masse vann. Når du steker karbonadedeig så frigjør den masse vann som kommer i stekepannen.

{{sales-banner}}

Om du er på utkikk etter hvordan du kan bytte og sammenligne matvarer – eksempelvis hvor mye torsk du får for 100 gram kylling, er denne kalkulatoren perfekt for å regne ut.

Vektendring i egg og kjøtt

  • Egg, kokt. 1,01
  • Bacon, stekt. 0,31
  • Karbonadedeig, stekt. 0,69
  • Kyllingfilet, kokt. 0,69
  • Kyllingfilet, ovnsstekt. 0,8
  • Kyllingfiet, stekt i panne. 0,79
  • Storfe, entrecote, stekt. 0,77
  • Storfe, ytrefilet, stekt. 0,75
  • Svin, flatbiff, stekt. 0,75
  • Viltkjøtt, tilberedt. 0,75

Vektendring i fisk og skalldyr

  • Fet fisk, kokt. 0,84
  • Fet fisk, ovnsstekt. 0,92
  • Fet fisk, stekt i panne. 0,85
  • Mager fisk med skinn, kokt. 0,77
  • Mager fisk, med skinn, ovnsstekt. 0,82
  • Mager fisk, med skinn, stekt i panne. 0,81
  • Mager fisk, uten skinn, kokt. 0,6
  • Mager fisk, uten skinn, ovnsstekt. 0,72
  • Mager fisk, uten skinn, stekt i panne. 0,72

Vektendring i ris, pasta og nudler

  • Pasta, fersk, kokt. 1,77
  • Pasta, kokt. 2,63
  • Pasta, fullkorn, kokt. 2,23
  • Makaroni, kokt. 2,63
  • Eggnudler. kokt. 2,6
  • Nudler, kokt.. 2,1
  • Ris, kokt. 2,9

Vektendring i poteter og grønnsaker

  • Blomkål, kokt. 1
  • Brokkoli, kokt. 1,1
  • Bønner, brune, kokt. 2,4
  • Grønnsaker. Woket. 0,67
  • Gulrot, kokt. 0,94
  • Linser, kokt. 2,55
  • Løk, kokt. 1,01
  • Paprika, kokt. 0,86
  • Potet, kokt. 1
  • Søtpotet, kokt. 0,94

Komplett liste som også inkluderer mål, vekt og porsjonsstørrelser finner du her.

Sist oppdatert ->
1/12/2023

Anbefalte artikler