
Robert Magnussen
Tid
·
Feb 6, 2021
Noen matvarer gjør det enklere å gå ned i vekt fordi de metter mer.
Ved å spise bedre mat – eller mer av de matvarene som metter mest, så vil du ubevisst begynne å spise mindre.
Resultatet er vektnedgang.
Forskjellen i metthetsfølelse kan vær enorm.
Det er riktignok ikke det ene kakestykket som ødelegger, så det er viktig å se på helheten. Tenk at du skal øke inntaket av maten som metter mest, framfor å kutte ut alt som ikke metter.
I en studie fra 1995 ble 38 matvarer sammenlignet. Forskjellen i metthetsfølelse var betydelig.
Hvit brød ble brukt som referanse og tilsvarer 100.
Hvis det er noe du ikke liker eller tåler, så har du likevel mye mat å velge mellom og som gjør deg mett lengre.
Siden studien ble gjort for 28 år siden, er det naturlig nok en del matvarer som ikke ligger der. Det som er viktig er at du sammenligner type matvarer med de du finner i butikken. Grønnsakene glimrer med sitt fravær, men vi vet at de tar stor plass i magen, inneholder bra med fiber og har lav kaloritetthet, og er derfor gode valg.
Siden den gang er det kommet flere studier som er med og underbygger det samme.
Et høyt proteininntak ser ut til å være særlig gunstig for å øke metthetsfølelsen, om du spiser mye ultra-prosessert mat. Det ser derimot ut som at det viktigste er kaloritetthet (kcal/100g) og hvor fort du spiser.