Blogg
Vektnedgang
De beste medisinene for å gå ned i vekt

De beste medisinene for å gå ned i vekt

weight loss medication wegovy
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert er en av Norges mest erfarne online coacher, har hjulpet over 4500+ mennesker å komme i form de siste 18 årene og hyppig brukt som treningsekspert i media.

Reseptbelagte medisiner for å gå ned i vekt kan veldig effektive. Livsstilsendring er uansett nødvendig for å lykkes med å endre livsstil.

Effekten varierer fra person til person. Når jeg ser på forskning i denne artikkelen vil jeg vise til gjennomsnittseffekter. Det betyr at noen vil gå ned mer, mens andre vil gå ned mindre.

Hvis det er vanskelig å gå ned i vekt til tross for at du har prøvd å endre kosthold og trening, lurer du kanskje på om medisin kan være riktig for deg i kombinasjon med en matplan og treningsprogram.

Slik hjelper medisinene deg å gå ned i vekt

Medisinene som skal gjøre det enklere for deg å gå ned i vekt virer på ulike måter. De:

 • Reduserer appetitten, gjøre deg mettere, slik at du spiser færre kalorier.
 • Reduserer opptaket av næringsstoffer, som fett, slik at du tar inn færre kalorier.
 • Øker forbrenningen, gjøre at du forbrenner flere kalorier.

Jeg har sett nærmere på medisiner som gjøre det enklere å gå ned i vekt, hvordan de virker og hva som er forventet effekt ut fra forskning.

Medisinene jeg har vurdert: virkestoff (merkenavn)

 • Liraglutid (Saxenda).
 • Semaglutid (Wegovy).
 • Tirzepatid (Mounjaro / Zepbound)
 • Orlistat (Xenical)

Det er viktig å være klar over at såkalte fedmemedisiner må kombineres med endringer i kosthold og trening for å få god effekt – ikke minst; effekten varierer. Noen har god effekt av dem, andre har veldig liten effekt. Mange gir forventet vektnedgang på rundt 5-10 %.

{{sales-banner="/banners"}}

GLP-1 medisiner: Saxenda, Wegovy, Mounjaro

GLP-1 agonister er medisiner som virker ved å binde seg til kroppens GLP-1 reseptorer. De mest kjente er liraglutid (Saxenda), Semaglutid (Wegovy) og Tirzepatid (Mounjaro/Zepbound). Liraglutid må injiseres hver dag, mens Wegovy og Mounjaro kan injiseres en gang i uken. Felles for alle medisiner jeg nevner i denne artikkelen er at de er reseptbelagt og kun kan skrives ut av fastlegen din, under gitte forutsetninger.

Medisinene virker ved å senke tømmingen av magesekken reduserer utskillelsen av et hormon som heter glukagon.

Gjennomsnittlig vektnedgang

 1. Liraglutid (Saxenda): 7,8 kg etter 6 måneder.
 2. Semaglutid (Wegovy): -15 % etter 68 uker.
 3. Tirzepatid (Mounjaro): -20 % etter 72 uker.

Semaglutid (Wegovy) og Tirzepatid (Mounjaro) ansees for å være de to desidert begge medisinene for å gå ned i vekt. En reduksjon på 15-20 kg, tilsvarende 15-20 kg for en person på 100 kg, kan være forskjellen på god og dårlig helse.

Det er uansett viktig å sette det i perspektiv. Når en studie varer i ca 1,5 år, tilsvarer dette en gjennomsnittlig vektnedgang på ca 0.,8-1 kg pr måned. De som bruker medisinene i håp om å rase ned i vekt, vil bli skuffet.

Vanlige bivirkninger

De vanligste bivirkningene er forstoppelse, kvalme, oppkast, diaré, svimmelhet, hodepine, økt puls og fordøyelsesproblemer.

Det er også rapportert om alvorlige bivirkninger, men de forekommer sjeldent:

 • Nyreproblemer.
 • Svulst på skjoldbruskkjertelen.
 • Galleblæresykdom.
 • Lavt blodsukker.
 • Selvmordstanker.

Orlistat (Xenical)

Xenical har vært på markedet veldig lenge og virker på en litt annen måte enn GLP-1 medisinene.

Primæreffekten av Xenical er at den blokkerer aktiviteten til enzymer som skal bryte ned fett i fordøyelsessytemet som medfører redusert opptak av energi (kalorier) fra tarmen.

Bivirkninger

Noen av de mest uttalte bivirkningene er løs mage, diare, magesmerter og opplåsthet. Xenical reduserer også opptaket av vitaminer, noe som kan bidra til næringsstoffmangel. Det gjelder særlig de fettløselige vitaminene A, D, E og K.

Sist oppdatert ->
10/12/2023

Anbefalte artikler