Blogg
Vektnedgang
Blir du feit av brød og karbohydratrike matvarer?

Blir du feit av brød og karbohydratrike matvarer?

a variety of cheeses and crackers on a plate
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert har jobbet som PT siden 2005, er hyppig i media som treningsekspert og har skrevet flere av Norges mest leste artikler om trening og kosthold.

Teorien og myten om at brød og andre karbohydratrike matvarer gjør at du legger på deg og blir feit, stammer opprinnelig fra den såkalte karbohydrat-insulin teorien om fedme, som i teorien kan fremstår logisk. Forskning viser derimot at det ikke finnes sammenheng mellom karbohydrater og fedme

Det betyr ikke at et kosthold hvor du reduserer mengden karbohydrater ikke fungerer for å gå ned i vekt. Et hvert kostholdsgrep som gjør at du totalt sett reduserer inntaket av kalorier, vil gjøre det enklere å gå ned i vekt.

I en studie som sammenlignet effekten av et kosthold med lite og mye karbohydrater, fant ingen forskjell på vektnedgang.

Brød, fullkorn og fedme

Det finnes flere studier som ser på betydningen av et kosthold med mye fullkorn når du ønsker å gå ned i vekt.

Fullkorn, hele korn eller grove kornprodukter betyr at melet inneholder alle delene av kornet. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise mellom 70-90g sammalt mel eller fullkorn per dag. Fullkorn er en god kilde til fiber, vitamin B, noen mineraler, fett og protein.

Ser man på forskningen oppsummert, så finnes det noen holdepunkter for at det kan hjelpe deg å gå ned i vekt, mens noen studier viser at det ikke er viktig. Det betyr også at det ikke påvirker vektoppgang.

Brød og etterlevelse av kotholdsråd

Brød, potet, pasta og ris ble på 90-tallet bannlyst av lavkarbo-bølgen som da herjet i media og debatt-programmer på TV-en.

Det fantes hverken da eller nå hold i argumentene om den fetende effekten eller at karbohydratrike matvarer hindrer vektnedgang.

En studie fra 2012 viser at å spise brød gjør det enklere å følge en kostholdsplan og diett fordi brød er en naturlig del av kostholdet til de fleste av oss. En annen klassisk studie fra 1979 pekte på at innholdet av kostfiber var viktig. Disse funnene er bekreftet i en nyere undersøkelse fra 2015.

10 gode kilder til kostfiber i maten

  • Chiafrø 34 gram
  • Linfrø 27 gram
  • Fiberrikt knekkebrød 25 gram
  • Enkelte granola-blandinger 18-20 gram
  • Husman knekkebrød 14 gram.
  • Mandler 12,2 gram
  • Peanøtter 11 gram
  • Havregryn 11 gram.
  • Pasta fullkorn 8,1 gram.
  • Villris 6,2 gram.

Bruk brødskalaen for å spise mer fullkorn

Hensikten med Brødskalaen er å hjelpe deg å spise litt sunnere og grovere. Den er inndelt i fire grovhetskategorier ut fra hvor grovt brød- og kornroduktet her.

  • Fint brød (et kakestykke): Grovhet på 0-25,9 % sammalt mel eller hele korn.
  • Halvgrovt brød (to kakestykker): Grovhet på 26-50,9 % sammalt mel eller hele korn.
  • Grovt brød (tre kakestykker): 51-75,9% sammalt mel eller hele korn.
  • Ekstra grovt brød (4 kakestykker): 76-100 % sammalt mel eller hele korn

Ved å velge et grovere brød vil du bli mer mett, få i deg mer av det sunne kostfiberet og gjøre det litt enklere å gå ned i vekt.

Så nei, du blir ikke feit av brød eller andre karbohydratrike matvarer.

Sist oppdatert ->
18/1/2024

Anbefalte artikler