Det finnes mange hormoner som påvirker vekten. Hormoner er en fellesbetegnelse på substanser som i små konsentrasjoner fraktes med blodet til forskjellige organer og celler, hvor de utløser en respons.
Selv små mengder kan ha enorm innvirkning på vekten din – både direkte og indirekte.
Når du får for mye eller for lite av disse hormonene kan det ha stor innvirkning på vekten din, føre til vektøkning og fedme. Hvordan du lever har alt å si for å opprettholde en sunn hormonbalanse i kroppen.
I denne artikkelen skal vi se på 9 hormoner som har direkte innvirkning på vekten din og gi deg tips til hvordan du kan opprettholde en sunn hormonbalanse gjennom kosthold, mat og livsstilsendring.
La oss begynne med å se på det første av mange hormoner som påvirker vekten.
{{sales-banner="/banners"}}
1. Insulin
Insulin er et kjent som et lagringshormon. Dette skyldes at det hjelper kroppen med å lagre næringsstoffer fra maten vi spiser. Hovedoppgaven til insulin er å regulere glukoseopptaket i muskel- og fettcellene, og det hjelper dermed til med å opprettholde stabilt et blodsukker.
Når blodsukkernivået stiger etter at vi har spist, produserer bukspyttkjertelen insulin for å hjelpe cellene med å ta opp glukose. Dette bidrar til å forhindre høyt blodsukker, som kan være skadelig for blodårene.
En tilstand som kalles insulinresistens kan imidlertid oppstå når cellene i kroppen blir mindre følsomme for insulins virkning. Dette kan føre til at mer insulin blir produsert for å kompensere for den reduserte effektiviteten, noe som kan resultere i høyt insulin- og blodsukkernivå over tid. Insulinresistens er nært knyttet til fedme og type 2-diabetes.
Økt insulinfølsomhet gir bedre helse og kan ha en positiv effekt på vekten.
- Trening: Fysisk aktivitet, kondisjonstrening og styrketrening øker insulinfølsomheten og øker opptaket av glukose i muskelcellene.
- Sunt kosthold: Et balansert kosthold som er rikt på fiber og lavt på bearbeidede matvarer stabiliserer blodsukkeret.
- Søvn: God søvnkvalitet har vist seg å øke insulinfølsomheten.
2. Ghrelin
Ghrelin omtales ofte som et sulthormon. Det stiger før et måltid og synker i etterkant. Personer med overvekt og fedme har generelt lave nivåer av ghrelin, men følsomheten for ghrelin er veldig høy. Det kan være med og forklare det høye inntaket av mat.
Det er også med og forklarer hvordan kroppen tilpasser seg over tid når nivået av hormoner er veldig høyt, litt som med insulinresistens så blir kroppen "døv" for signalene for Ghrelin når de er for høye over tid.
Både vekt, aktivitet og søvn påvirker ghrelin og det er derfor viktig å tenke helhetlig om livsstilsendring.
Det er klart at ghrelin spiller en nøkkelrolle i vektkontroll. Ved å forstå hvordan dette hormonet fungerer, kan vi ta smartere beslutninger for vår helse og velvære.
3. Leptin
Leptin tilhører også listen over hormoner på som påvirker vekten vår gjennom å være et såkalt metthetshormon. Leptin spiller en viktig rolle i vektreguleringen. Hormonet produseres i fettcellene og forteller hjernen når du har spist nok. Leptin får deg til å føle deg mett etter et måltid.
Men hva skjer når kroppen mister evnen til å reagere på leptin? Dette kalles leptinresistens og kan bidra til vektøkning og fedme. Når dette skjer, mottar ikke hjernen signalene om at du er mett. Resultatet er at du fortsetter å spise selv om du egentlig har fått i deg nok næring.
Leptinresistens er et komplekst problem som kan være knyttet til flere faktorer, inkludert genetikk og livsstil. Det er imidlertid viktig å merke seg at det er mulig å øke kroppens respons på leptin gjennom å endre livsstil.
Fysisk aktivitet og en balansert diett kan bidra til å øke følsomheten for leptin og dermed hjelpe med å kontrollere kroppsvekten.
Ved å forstå hvordan leptin fungerer, kan du ta informerte valg som støtter din helse og velvære. Husk at en sunn balanse av hormoner er nøkkelen til å regulere metthetsfølelsen og kroppsvekten.
For eksempel kan lavt stoffskifte påvirke hvordan kroppen din reagerer på leptin. Lavt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon. Det kan gi forskjellige symptomer, som for eksempel tretthet, treg mage, vektøkning og frysninger.
4. Kortisol
Kortisol kalles ofte for et 'stresshormon' på grunn av hvilken rolle det spiller i kroppens måte å håndtere og reagere på stress på. Kortisol påvirker immunforsvaret og opptaket av glukose og regulerer blodsukkernivået.
Effekten av kortisol på vekten
Kortisol har følgende effekt på vektregulering:
- Frigjører sukker fra cellene og øker nivået av blodsukker, slik at det kan brukes raskt.
- Øker sultfølelsen
- Øker lagringen av fett, spesielt rundt midjen, som igjen øker risikoen for sykdom.
Langvarig stress og kortisol
Vedvarende høye kortisolnivåer på grunn av kronisk stress over tid:
- Dårligere regulering av appetitten.
- Øker lagringen av fett rundt buken.
- Påvirker andre hormoner negativt, slik som insulin.
Teknikker for å håndtere stress og regulere kortisol
Her er noen teknikker som kan hjelpe deg med å håndtere stress og redusere utskillelsen av kortisol:
- Regelmessig fysisk aktivitet: Hjelper med å senke kortisolnivået.
- Sunt kosthold: Et sunt og balansert kosthold er med og regulerer kortisol.
- Nok søvn: Sørg for 7–9 timers søvn hver natt.
- Avslapping og meditasjon: Stress ned i hverdagen og sett gjerne av tid til meditasjon eller i det minste legg vekk telefonen og senk pusten.
- Sosial støtte: Sosial omgang og kontakt med famiilie og venner kan redusere kortisol.
Ved å være proaktiv med disse teknikkene, kan man bedre håndtere stress og effekten på vekten.
5. Østrogen
Østrogen er et viktig hormon for kvinners helse, spesielt når det gjelder vektendring og kroppssammensetning. Hormonet produseres hovedsaklig i eggstokkene og har mange funksjoner, men en av de viktigste rollene er å regulere lagringen av kroppsfett.
Hvordan påvirker østrogen vekten?
Kvinner vil oppleve svingninger i østrogennivåene gjennom ulike faser i livet - for eksempel under graviditet og overgangsalderen - og dette kan ha direkte innvirkning på vekten. Enten for mye eller for lite østrogen kan føre til vektøkning:
- Høye nivåer av østrogen kan bidra til at kroppen lagrer mer fett.
- Lave nivåer av østrogen kan føre til at kroppen ikke produserer nok insulin.
Hvordan påvirker østrogen kroppssammensetningen?
Østrogen spiller også en rolle i hvor kroppen lagrer fett:
- Kvinner med høyere nivåer av østrogen har en tendens til å lagre fett rundt hofter og lår (også kjent som en "pæreform").
- Menn og kvinner med lavere nivåer av østrogen har en tendens til å lagre fett rundt midjen (kjent som en "epleform").
Hormonbalanse og vektregulering
Det er viktig å opprettholde en sunn hormonbalanse for å kontrollere vekten. Dette innebærer å regulere østrogennivået gjennom kosthold og livsstil.
Noen strategier for å opprettholde en sunn hormonbalanse inkluderer:
- Spise et balansert kosthold med næringsrik mat.
- Være regelmessig i fysisk aktivitet.
- Redusere stressnivået.
- Få nok søvn for å støtte kroppens naturlige hormonproduksjon.
Med disse tiltakene kan man potensielt forebygge uønskede endringer i vekt som kan være relatert til hormonelle ubalanser.
6. Testosteron
Dagens 20-åringer har mindre testosteron i kroppen enn det 50-åringer hadde før i tiden. Dette kan i stor grad knyttet til endringer i livsstil, høyere fettprosent og fedme.
Testosteron og muskelmasse
Nivået av testosteron påvirker evnen vår til å bygge muskler. Testosteron stimulerer proteinsyntesen (som leder til muskelvekst). Testosteron påvirker også antall vekstfaktorer i kroppen, noe som bidrar til reparasjon og gjenoppbygging av muskelvev etter trening. En reduksjon av testosteronnivået i kroppen vil gjøre at du mister muskler, fettprosenten stiger og du vil legge på deg fett.
Testosteron og vektreduksjon
Testosteron påvirker først og fremst andelen fett du mister ved vektnedgang, viser en studie fra 2016.
7. Tyroksin
Skjoldbruskkjertelen er navnet på en kjertel på halsen, under strupehodet. Den produserer et stoffskifte-hormon som heter Tyroksin (T4) og er et av de viktigste hormonene som påvirker vekten din. Tyroksin påvirker blant annet;
- Energinivå.
- Vekten.
- Humør.
- Fordøyelsen.
- Menstruasjonssyklusen.
Når skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok av stoffskiftehormonene, har du det som kalles lavt stoffskifte. Forskning fra 2022 tyder på at stadig flere rammes av lavt stoffskifte og at en betydelig andel går rundt med lavt stoffskifte uten å vite det.
Med lavt stoffskifte vil du ha en kropp som ikke fungerer optimalt og jobber i mot deg. men med medisinering vil du kunne bli bra igjen.
8. Glukagonlignende peptid-1
Glukagonlignende peptid-1 (GLP-1) er et hormon som produseres i tarmen og påvirker blant annet hvor mye sukker det er i blodet. Det senker også tømmingen av innhold fra magesekken og demper appetitten.
Semaglutid, som er virkestoffet i medisinene Wegovy og Ozempic er 94 % likt GLP-1 og har i forskning visst seg å ha en kraftig appetittdempende effekt. En studie fra 2016 kan tyde på at hormonet fungerer dårligere hos personer med fedme.
Nivået av GLP-1 i kroppen påvirkes av mange faktorer, viser en studie fra 2015. PCOS og Diabetes type 2 reduserer mengden GLP-1 i kroppen, mens protein, omega-3 fettsyren DHA og fiber øker nivået.
Mange hormoner påvirker vekten
Alle små og store endringer du gjør, er med og påvirker utskillelsen av hormoner i kroppen. Kosthold, trening, fysisk aktivitet, søvn – alt henger sammen.
Ved å forstå hvordan hormoner fungerer og hvordan de påvirkes av valgene vi tar, vil det være enklere å ta kontroll over egen kropp, vekt og helse.