Når vi nærmer oss julen, blir spørsmålet om kaloriinnhold i julemat stadig mer relevant. I denne artikkelen vil vi utforske hvor mange kalorier er det i julemat, og gi deg en oversikt over kaloriinnholdet i ulike populære juleretter.
Vi vil fokusere på tradisjonelle retter som ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og kalkun, og ser nærmere ernæringsinnhold. Målet er å gi deg informasjon som hjelper deg å nyte julematen med en bevissthet om kaloriene, slik at du kan ta velinformerte valg under julefeiringen.
Kalorier i julematen
Ribbe og pinnekjøtt inneholder omtrent like mange kalorier, ca 400-500 kcal pr 100 gram (spiselig del). Kaloriinnholdet kan variere en del avhengig av fettmengden på kjøttstykket. Ribbe finnes i både fete og slanke utgaver.
Ofte er det ikke julematen som gjør at mange går opp i vekt i julen, men inntaket av alkoholholdig drikke og alt godteriet som kommer utenom. Det er også noen som forsyner seg både 2 og 3 ganger av julemiddagen og da blir det selvsagt et regnestykke som gjør at du fort går opp i vekt.
Kaloriinnhold i lutefisk
Lutefisk er kalorifattig, men med tilbehør som naturlig følger med; ribbefett og bacon, erstestuing, potet mv. gjør at retten kan bli veldig kaloririk.
Nøyer du deg med 1 spiseskje ribbefett i stedet for 6, så er det forskjellen på om måltidet tilsvarer 1 eller 2 måltider.
Ta utgangspunkt i at middagen inneholder 900-1000 kcal.
Lesetips: Slik unngår du å gå opp i vekt i julen.
{{sales-banner="/banners"}}
Kaloriinnhold i ribbe
Ribbe inneholder veldig mye fett, men tilbehøret betyr mye for det totale kaloriinnholdet i måltidet.
Supplerer du med noen medisterkaker, kanskje julepølse, også legger på potet, sør- og rødkål, og saus i tillegg kan det bli både 1500 og 2000 kcal til sammen. Og drikken kommer utenom!
Ribbe er sammen med pinnekjøtt de to mest kaloririke julemiddagene. En måte å begrense det totale kaloriinntaket på, er å spise mindre svor, fordi det er i svoren fettet sitter. Uten svor er ikke ribbe like kaloririkt.
En magre variant hvor du spiser mindre svor, og nøyer deg med ribbe, potet, sur- eller rødkål, men har på saus, tilsvarer kanskje 1000-1200 kcal.
Ta utgangspunkt i at en julemiddag med ribbe inneholder 1800-2000 kcal om du spiser en større porsjon med alt tilbehør.
Kaloriinnhold i pinnekjøtt
Pinnekjøtt inneholder mye fett og er litt vanskeligere å fjerne enn fettet i svoren på ribba. Det er uansett mulig å fjerne en del av det synlige fettet om du ønsker en litt magrere julemiddag.
Spiser du pinnekjøtt sammen med tilbehør som kålrabistappe laget med fløte og saus som ofte er veldig fettrik, blir kaloriinnholdet omtrent det samme som i ribbe.
Ta utgangspunkt i at en julemiddag med pinnekjøtt inneholder 1600-1800 kcal.
Kaloriinnhold i kalkun
Sammen med lutefisk er en kalkunmiddag en av de magreste alternativene til julemiddag.
Kalkunkjøttet er proteinrikt og magert, og det er tilbehøret som bestemmer om du havner på 800, 1400 eller 2000 kcal. Sistnevnte skal godt gjøres.
Magert kjøtt sammen med en fløtesaus som ofte kan være ganske fettrik, potet og rotgrønnsaker sammen med rosenkål gjør at du havner på rundt 900-1100 kcal.
Ta utgangspunkt i at en julemiddag med pinnekjøtt inneholder 900-1100 kcal.
Lesetips: Redd for å gå opp i vekt i jula? Gjør dette.
Kalorier i juledessert
Spiser du dessert kommer dette i tillegg til kaloriinnholdet i julemiddagen.
- Vaniljeis med litt multer og krumkake: 300-400 kcal.
- Riskrem med rød saus og mandler/nøtter – 350-400 kcal.
- Karamellpudding med krem og litt karamellsaus: 350-400 kcal.
Kalorier i øl, vin og drinker
Kaloriinnholdet i alkohol er nesten det dobbelte av protein og karbohydrater.
Protein og karbohydrater inneholder 4 kalorier pr gram. Fett inneholder 9 kalorier, mens alkohol inneholder 7 kalorier pr gram.
Kalorier i øl og vin
Kaloriinnholdet er omtrentlig:
- 1 glass rødvin (1,5 dl): 100 kcal.
- Øl 0,33l: 130 kcal.
- Øl 0,5l: 200 kcal
- 1 flaske vin: 500-600 kcal.
Kalorier i drinker
- Long iceland ice tea: 250-700 kcal.
- Pina Colada: 300-600 kcal.
- White Russian: 350-450 kcal.
- Mojito: 200-400 kcal.
SKal vi tenke kalorier i jula?
Det er viktig å finne sin balanse. Jeg mener at de fleste av oss er gode på å kose oss hele året. Det er ikke bare i jula vi drar fram godteriposen "midt i uken". Det er ikke nødvendig å fråtse for å kose seg i jula. Med noen enkle kjøreregler er det fullt mulig å kose seg, uten å gå opp 3-10 kg (ja, det er faktisk mulig).
Noen enkle tips er:
- Nøy deg med 1 porsjon julemiddag.
- Spis en mindre dessert.
- Spis samme antall måltider som du ellers gjør.
- Ikke sett fram godteri før det skal spises.
- Butikkene er ikke stengt i 14 dager – ikke overdriv julehandlingen.
- Kom deg ut (og på ski) om sjansen byr seg.
- Trening er ekstra viktig i jula.