Visste du at opptil 60 % av maten vi spiser er ultraprosessert? Eller at hvis du øker inntaket av ultraprosessert mat med kun 10 %, så økes risikoen for;
- Kreft – med 12 %.
- Depresjon - med 21 %.
- Hjerte- karsykdom – med 12 %.
- Diabetes II – med 15 %.
- Fedme – med 11 %.
I USA anslår man at 73 % av maten du får kjøpt er ultraprosessert. I gjennomsnitt er ultraprosessert mat 52 % billigere.
Det mange er veldig usikre på, er hvordan de kan kjenne igjen hvilke matvarer som er ultraprosessert og ikke.
Den mest brukte måten å klassifisere matvarenes prosesseringsgrad, heter NOVA. Den deler maten inn i 4 kategorier;
- Ikke-prosessert eller minimalt prosessert.
- Prosesserte kulinariske ingredienser (f.eks. sukkert, salt, osv)
- Prosessert
- Ultraprosessert
Den sier ikke nøyaktig hvor mye en matvare er prosessert, bare hvilken kategori matvaren tilhører. Den sier heller ikke noe om prosessering sammenlignet med tilsvarende produkter.
- Er dette en bra yoghurt sammenlignet med andre yoghurter?
Tips: Sjekk ut oversikten vår over de vanligste ultraprosesserte matvarene i butikken
{{sales-banner="/banners"}}
Er all ultraprosessert mat usunn?
Selv om vi ser en sterk sammenheng mellom et kosthold med en høy andel ultraprosessert mat og sykdom, betyr ikke det at all ultraprosessert mat er usunn. For å si noe sikkert, må vi vite mer om hva som gjør den usunn.
Derfor skal vi være forsiktig med å utelukke all ultraprosessert mat, bare fordi den er ultraprosessert.
Men, det finnes gode holdepunkter for å redusere inntaket av denne maten.
Liste over ultraprosessert mat
De typiske eksemplene på ultraprosessert mat:
Brus, energidrikker, kjeks, iskrem, godteri, frokostblandinger som ikke er rene müsliblandinger, nudler, yoghurt dersom tilsatt tilsetningsstoffer som oligofruktose eller kunstig søtning, industribakt brød dersom tilsatt tilsetningsstoffer som ekstra gluten og mange ferdigmiddager.
Listen nedenfor viser noen typiske kategorier og matvarer som er ultra-prosessert – men det betyr ikke at alt innenfor en kategori må være det.
Det er heller ikke slik at du må begynne å bytte ut all mat som er ultra-prosessert
1. Industribrød og bakverk
- Brød og hamburgerbrød
- Kaker, kjeks og donuts
- Annet bakverk fra butikk med smakstilsetning, hydrogenerte oljer og fargestoffer
2. Frokostblandinger
- Cheerios og weetabix
- Cornflakes og tilsvarende produkter laget av korn.
- Musli og granolablandinger tilsatt smaksforsterkere, konserveringsmidler og andre industrielle ingredienser
3. Kjøtt og melkeerstatninger
- Beyond burger og lignende kjøtterstatninger
- Soyamelk
- Havremelk
- Mandelmelk
- Rismelk
4. Godteri
- Sjokolade
- Brus, både med og uten sukker
- Iste og lignende varianter
- Smågodt
- Iskrem og desserter
5. Kjøtt og fiskeprodukter
- Salami og bacon
- Fiskepinner og crabsticks
- Kaviar.
- De fleste typer skinke.
- De fleste typer leverpostei.
6. Melk og meieriprodukter
- Enkelte lettoster, tubeost og kremost
- Margarin
- Mager vaniljekesam
- YT Proteinmelk sjokolade
- Cottage cheese mager vanilje
- YT Vaniljeyoghurt
- Skyr
- Proteinpudding