
Robert Magnussen
Tid
·
May 20, 2021
Hva er bruksområdet til Sukrin? Når passer det å bruke Sukrin gold? Det finnes i dag ekstremt mange forskjellige produkter på markedet. Brukt riktig er de geniale, men gjør du det feil går maten fort i søpla.
Søtstoffer er tilsetningsstoffer som brukes i mat og drikke for å gi søt smak. De kan også brukes i kombinasjon med sukker hvis du ønsker å bruke mindre sukker.
Søtstoffer deles inn i sukkeralkoholer og intense søtstoffer.
Jeg hører fortsatt mange som sier at søtstoffer ikke er noe bedre enn sukker, til og med at de er farligere.
Før et tilsetningsstoff godkjennes gjør EFSA - Den Europeiske myndighet for matvaretrygghet en vurdering basert på studiene som foreligger. Her vil den også en trygghetsvurdering basert på hvor mye du hypotetisk kan innta hver eneste dag, resten av livet ditt, uten at det gir noen helserisiko.
Vurderingene til EFSA skjer kontinuerlige, slik at ting kan endre seg om det skulle komme forskning som forandrer på dagens kunnskap.
Merk at selv om ikke noe er farlig, så betyr det ikke at det er bra. Det kan også faktorer som ikke inkluderes i vurderingen, eksempelvis effekten på tarmfloraen. Så det er viktig å vurdere dette opp mot farlighet og ikke noe annet.
Det er mange fellesnevnere blant søtstoffene. De er kalorifrie, de påvirker ikke blodsukkeret, og har til dels overlappende bruksområder. Smaken kan variere og derfor kan det være greit å finne sine favoritter.
Selv om guiden nedenfor tar for seg Sukrin, så finnes det i dag mange tilsvarende produkter på markedet som inneholder erytritol og stevia - som disse produktene stort sett inneholder en miks av.
Til min "berømte" havregrøt bruker jeg SukrinSirup som jeg rører inn mens grøten koker. Jeg foretrekker å bruke Sukrin gold som søtning sammen med kanel på toppen, men jeg kan også bruke ulike varianter med smak, slik som jordbærsmak.
SukrinMelis bruker jeg kun hvis jeg skal lage glassur, men da er det viktig å ikke bruke for mye. Det beste er å kombinere det med vanlig sukker.
Jeg er ingen stor tilhenger av smaken til Sukrin, så det har jeg sluttet å kjøpe.
Mitt beste tips er å finne en eller flere søtningsstoffer og kombinere dem. Er det snakk om en oppskrift som skal inneholder mye sukker kan du også eksperimentere med å halvere sukkermengden og tilsette søtstoff.