Blogg
Hjemmetrening
Hvordan komme i gang med hjemmetrening

Hvordan komme i gang med hjemmetrening

a woman sitting on the floor looking at her computer.
online coach robert profile photo
Online Coach og grunder
18 år som coach. Hjulpet nesten 5000 å endre livsstil. Grunnfag psykologi, videreutdannet elite-trener.

Hjemmetrening har mange fordeler og har blitt stadig mer populært. Noen åpenbare fordeler med å trene hjemme er;

  • Du sparer mye tid.
  • Det er mye billigere.
  • Du kan bli like sterk som på treningsstudioet.
  • Det er enklere å tilpasse til hverdagen sin.
  • Du bestemmer musikken selv!

Lurer du på om hjemmetrening kan fungere for deg? Sitter du fast på sofaen og drømmer om å komme i gang med trening, men aldri finner tid til å dra på treningsstudioet?

Du er ikke alene. Kanskje er hjemmetrening løsningen?

{{sales-banner="/banners"}}

Med enkle grep kan den også bli tung for deg som er sterk fra før, så det er ikke slik at hjemmetrening bare er for nybegynnere.

Trening med kroppsvekt er undervurdert og kan være like effektivt for å bygge muskler som studiotrening.

Kom i gang med hjemmetrening med 5 enkle steg

Vi i Getinshape vet at det første steget kan være det vanskeligste, vi har derfor utarbeidet en enkel 5-trinns guide for å komme i gang med å trene hjemme.

Å trene hjemme er ikke bare et alternativ for de dagene du ikke kan trene på treningsstudioet. Faktisk kan hjemmetrening være utrolig effektivt for å bygge muskler, bli sterkere og stramme opp kroppen.

Bonus: Du kan gjøre det når som helst på dagen, uten trengsel, og i ditt eget tempo!

La oss begynne reisen mot et lykkeligere, sunnere deg - rett fra stuen din.

Steg 1: Hvorfor er hjemmetrening effektivt?

Å trene hjemme er så mye mer enn en alternativ måte å trene på. For mange er det den beste måten å trene på, fordi det er enklere å gjennomføre i en hektisk hverdag.

4 fordeler med hjemmetrening

  • Fleksibelt: Hjemmetrening gir deg muligheten til å trene når som helst på dagen, uavhengig av vær eller treningssenterets åpningstider. Du kan tilpasse treningsrutinen din til dine daglige aktiviteter, noe som gjør det enklere å holde seg til planen.
  • Det er komfortabelt: Ha på deg hva du vil, styr musikken som du selv ønsker og ta pauser når du trenger det. Det er You against you!
  • Det er mye billigere: Hjemmetrening kan være en kostnadseffektiv måte å trene på. Du betaler ingenting for treningen, og det krever minimalt med utstyr.
  • Det er effektivt: En godt planlagt hjemmetrening kan være like effektiv som en økt på treningsstudioet. Med riktige øvelser og utstyr, kan du trene alle muskelgrupper effektivt hjemme.

Hvordan hjemmetrening kan hjelpe deg å bli sterk?

Styrketrening er en viktig del av enhver treningsrutine, og hjemmetrening er ikke noe unntak.

Det er ikke hvor du trener, men hvordan du trener som teller. Med riktig planlegging og innsats, kan hjemmetrening være en effektiv måte å oppnå dine treningsmål på.

Du blir sterk så lenge du hele tiden utfordrer deg selv og øker antallet repetisjoner eller belastningen på øvelsene du tar.

Steg 2: Legg til rette for hjemmetrening

Å sette deg i gang med hjemmetrening krever litt forberedelse. Du trenger å finne ut hvilket utstyr du trenger, hvordan du skal organisere treningsområdet ditt og hvilke øvelser du skal trene.

Hva du trenger for å trene hjemme

Hjemmetrening kan gjøres uten utstyr, men med enkelt utstyr er valgmulighetene flere. Du kan både ta flere øvelser og det er enklere å ha fremgang i øvelsene.

Mitt forslag:

  • Justerbart sett med manualer: Poenget med styrketrening er å bli sterkere, derfor vil det være lurt å ha manualer som du kan justere belastningen på. Investerer du 500-1000 kr, så kan du hele tiden øke belastningen på manualene etter hvert som du blir sterkere.
  • TRX/Slynge: Slynge kan være en billig og god investering, litt avhengig av hvor sterk du er i fra før. Du kan gjøre utrolig mange forskjellige øvelser i en slynge, men en god del av dem er ganske tunge.
  • Minibands / lengre strikk: Dette er en investering som koster 300-500 kr. Med strikk kan du gjøre kroppsvektøvelser enda tyngre.

Noen synes det er greit å ha en treningsmatte, men det er slettes ikke noe must. Det er en fordel om du trener på et hardt og stabilt underlag. Jeg ville heller moppet stua og holdt den ren, framfor å kjøpe en treningsmatte.

Hvordan sette opp hjemmestudioet ditt

Jeg pleier å anbefale at du har ca 2x2 meter med plass for å gjennomføre øvelsene. Det er ikke alltid nødvendig, men det kan være god å ha litt rom for å bevege seg. Har du et ekstra rom som du kan bruke, er det et pluss, men stuegulvet kan fungere like bra.

{{sales-banner="/banners"}}

Steg 3: Lag ditt eget treningsprogram

Lager du deg et treningsprogram er det mye større sannsynlighet for at det ikke bare blir med tanken, men at du kommer i gang med å trene hjemme. Det skaper forpliktelse og vil ansvarliggjøre deg selv å ha en konkret plan å forholde deg til.

Hvordan lage et effektivt hjemmetreningsprogram

For å lage et effektivt hjemmetreningsprogram, er det viktig å ha en forståelse av hvordan ulike øvelser påvirker forskjellige muskelgrupper.

  1. Antall treningsøkter: En muskel bør trenes 2-3 dager per uke for å få god effekt av treningen. Hvis du trener 2-3 ganger i uken, bør du sørge for at du trener alle musklene 2-3 ganger i løpet av disse øktene. En god treningsøkt kan være på alt fra 20-60 minutter.
  2. Antall øvelser per treningsøkt: Ta utgangspunkt i at du skal trene 4-6 øvelser i løpet av 1 treningsøkt. En del øvelser trener flere muskelgrupper samtidig, noe som gjør det mulig å trene hele kroppen selv om du bare gjør 4-6 øvelser.
  3. Antall sett og repetisjoner: Du kan gjøre 3 sett for hver øvelse. Antall repetisjoner per sett kan variere mellom 5-30, avhengig av dine mål. Hvis målet er muskelvekst og å komme i bedre form, vil 5-30 repetisjoner gi samme effekt. Det viktigste er at du presser deg selv, slik at når du stopper en serie, så er det fordi du ikke klarte særlig flere repetisjoner.

Eksempel på øvelser som passer til hjemmetrening

Her er noen eksempler på øvelser du kan inkludere i ditt hjemmetreningsprogram:

  1. Goblet squat: Trener hele underkroppen. Hold en manual oppe på brystet. 12-15 repetisjoner.
  2. Pushups: Du kan ta den flatt, opp mot en puff, sofa, eller på knærne, avhengig av hvor sterk du er. Ta maks antall repetisjoner. En god øvelse for bryst, skuldre, og triceps.
  3. Glute bridge: En kjempegod øvelse for rumpa. Den kan også gjøres med en puff i ryggen (kalt hip thrust). 15-20 repetisjoner.
  4. En-arms roing: Bruk en manual, støtt deg til en sofakant eller stol og dra manualen opp langs hoften. 12-15 repetisjoner.
  5. Rumenske markløft med manualer: Skyv hofta ut bakover og len deg litt fram. Du skal kjenne det strekke i bakside lår. 12-15 repetisjoner.
  6. Reverse crunches. Ligg på ryggen med beina flatt. Løft beina høyt, slik at ryggen kommer med. En god øvelse for kjernemuskulaturen. Ta maks med repetisjoner.

Steg 4: Gjør hjemmetrening til en vane

Nå som du har forberedt deg på hjemmetrening og planlagt et treningsprogram, er det på tide å faktisk begynne å trene. I dette steget vil vi diskutere hvordan du kan implementere hjemmetrening i din daglige rutine, og hvordan du kan holde motivasjonen oppe.

Hvordan tilpasse hjemmetreningen til din hverdag

Det kan være utfordrende å finne tid til trening i en travel hverdag, men husk at selv en kort treningsøkt er bedre enn ingen. Her er noen tips om hvordan du kan tilpasse hjemmetrening til din hverdag:

  1. Tren tidlig på morgenen: Hvis du har en travel hverdag, kan det være lurt å trene tidlig på morgenen før dagen starter.
  2. Inkluder trening i pausene: Du kan også inkludere korte treningsøkter i pausene dine.
  3. Bruk Getinshape-appen: Med Getinshape-appen kan du lage treningsprogram, loggføre øktene dine og planlegge når du skal trene. Dette kan hjelpe deg å holde styr på treningen og se fremgangen din.

Tips for å opprettholde motivasjonen

Å opprettholde motivasjonen oppe kan være en av de største utfordringene med trening, og kanskje litt ekstra med hjemmetrening. Her er noen tips som kan hjelpe:

  1. Sett deg mål: Å sette deg både kortsiktige og langsiktige mål kan være en god motivasjon. Kortsiktige mål kan være å fullføre en bestemt treningsøkt, mens langsiktige mål kan være å gå ned i vekt eller bli sterkere.
  2. Feire fremgangen din: Uansett hvor liten fremgangen er, er det viktig å feire den. Dette kan hjelpe deg å bygge momentum og holde motivasjonen oppe.
  3. Vær tålmodig: Husk at det tar tid å se resultater fra treningen. Vær tålmodig med deg selv og ikke gi opp selv om du ikke ser umiddelbare resultater.

Implementering av hjemmetrening i din daglige rutine kan kreve litt justering i begynnelsen, men med tid og praksis vil det bli en naturlig del av livet ditt. Husk, vi er her for å støtte deg i din reise mot en sunnere livsstil. Lykke til med hjemmetreningen! Neste trinn vil diskutere hvordan du kan måle og justere din hjemmetrening rutine.

Steg 5: Mål fremgangen og juster underveis

Det er ikke alltid like lett å måle fremgangen for det blotte øye, men alle treningsøkter har stor verdi både for den mentale og fysiske helsa. Selv på de dagene du ikke har kjempelyst å trene, men likevel trener. Om så bare halve økten.

Det kan være lurt å prøve å måle progresjonen med ulike målemetoder.

  1. Hvor mye sterkere (reps og/eller belastning) har du blitt de siste 2 ukene?
  2. Har midjemålet endret seg? (bruk målebånd her)
  3. Hvis du har hatt et mål om endring av vekt; har den endret seg?

Å se resultater fra din hjemmetrening kan føles som en stor belønning, og det er nettopp derfor det er så viktig å måle din fremgang. En effektiv måte å gjøre dette på er å bruke vår app. Her kan du legge inn mål, vekt og før-og-etter bilder, i tillegg til å planlegge måltidene dine for den kommende uken. Dette gir deg en detaljert oversikt over din fremgang og hjelper deg å holde motivasjonen oppe.

Hvordan justere treningsprogrammet

Hvis du merker at du ikke liker en øvelse eller at den kanskje har blitt for lett, er det lurt å bytte den ut med en øvelse som er mer utofordrende. Det gjelder spesielt om du klarer over 30 repetisjoner i øvelsen, fordi effekten er størst når den er såpass tung at 30 repetisjoner ikke går.

Vår app gir mange forslag til ulike øvelser som passer når du skal bytte ut en øvelse med en ny en.

Oppsummert om hjemmetrening

Hjemmetrening er et fantastisk alternativ til tradisjonell treningsstudio, spesielt for de som har en travel hverdag. Med et effektivt treningsprogram og det riktige utstyret, kan du oppnå gode resultater rett fra komforten av ditt eget hjem.

Som vi har gått gjennom i denne artikkelen, kan du starte hjemmetreningen med fem enkle steg:

1) Forstå hvorfor hjemmetrening er effektivt, 2) forberede deg for hjemmetrening, 3) planlegge hjemmetreningen, 4) implementere hjemmetrening i din daglige rutine og til slutt, 5) måle og justere din hjemmetrening rutine.

Vi i Getinshape vet at hvert individ er unikt, og det er derfor vi tilbyr skreddersydde treningsprogrammer som passer til dine behov og livsstil. Vårt mål er å hjelpe deg å oppnå dine helse- og treningsmål, uansett hvor du velger å trene.

Husk at nøkkelen til suksess med hjemmetrening er kontinuitet. Det kan ta tid å se resultater, men hvis du holder deg til planen og gjør justeringer når det er nødvendig, vil du se forbedringer over tid.

Å begynne med hjemmetrening kan virke skremmende i begynnelsen, men med riktig veiledning og støtte, kan du gjøre det til en del av din daglige rutine. Vi er her for å hjelpe deg hvert skritt på veien. Lykke til med din hjemmetrening!

Vanlige spørsmål om hjemmetrening

Vi vet at du kanskje har noen spørsmål om hjemmetrening. Her er noen av de mest stilte spørsmålene vi hører, og våre beste svar på dem.

Er hjemmetrening effektivt?

Ja, hjemmetrening er effektivt, og i de senere år er det flere som har fått øynene opp for hjemmetrening. Det lar seg så fint kombinere med både hjemmekontor og en travel hverdag. Det spiller ingen rolle HVOR du trener, og har du et godt program for hjemmetreningen kan den bli virkelig så effektiv.

Kan man bli sterk av hjemmetrening?

Absolutt! Du kan bli godt trent og få en sterk kropp hjemme. Du trenger ikke trene på treningsstudio for å få til dette. Det er lurt å starte rolig før du etter hvert øker antall økter. Husk prinsippet om progressiv overbelastning, det vil si at for å få musklene til å vokse må kroppen og musklene dine utsettes for en belastning som er større enn hva den er vant til.

Hva bør man ha til hjemmetrening?

Du kan i teorien trene med egen kroppsvekt, men en del øvelser vil være vanskelig å gjennomføre om du ikke allerede er sterk. Mitt forslag er derfor at du investerer i et sett med manualer hvor du kan justere belastningen. Har du minibands og kanskje en slynge, så har du et veldig bra utgangspunkt.

Hvis du har flere spørsmål om hjemmetrening, ikke nøl med å kontakte oss på Getinshape. Vi er her for å hjelpe deg å oppnå dine treningsmål. Lykke til med din hjemmetrening!

For mer informasjon, sjekk ut våre artikler i kategorien hjemmetrening og blogginnlegg om fremgang med hjemmetrening.

Sist oppdatert ->
30/1/2024

Anbefalte artikler