Blogg
Vektnedgang
Står vekten stille? 5 Tips for å få fart på vektnedgang

Står vekten stille? 5 Tips for å få fart på vektnedgang

a woman sitting on the floor with a scale in front of her
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert har jobbet som PT siden 2005, er hyppig i media som treningsekspert og har skrevet flere av Norges mest leste artikler om trening og kosthold.

Det kan være frustrerende at vekten står stille og det kan fort oppleves som at kroppen jobber i mot deg. Til tross for mange iherdige forsøk, så oppnår du ikke vektnedgangen du ønsker. Det handler heldigivs ikke om noe sparebluss-effekt.

Hva gjør du egentlig når "ingenting fungerer" og vekten står stille?

Står vekten stille? Det kan være vann

I gjennomsnitt utgjør vann ca 60 % av vekten vår. Hvor mye vann vi har i kroppen kan variere fra dag til dag, avhengig av mange faktorer. Det er ikke uvanlig med en variasjon på 1-5 %.

Veier du 80 kg innebærer dette 48 kg vann, med variasjon på 2,4 kg, enten opp eller ned i vekt. De fleste vil ikke svinge så mye, men det viser hvor mye vekten kan svinge.

Medisiner, stress, menstruasjon, alkohol, trening, søvn, karbohydrater, salt, temperatur – det er utrolig mye som påvirker væskemengden i kroppen.

Står vekten stille, betyr ikke dette at du ikke går ned i fett. Det kan være at du har gått ned 0,5 kg i fett, men at du holder 0,5 kg mer vann i kroppen. Baderomsvekten sier 0, men du har i realiteten fremgang.

Står vekten stille, kan det være tarmen

Betydningen av en skikkelig tur på toalettet skal ikke undervurderes. Det du spiser i dag, forsvinner ikke ut om 6 timer.

Det kan ta alt fra 24-72 timer fra det du spiser nå, kommer ut bakveien. Spiser du en stor salat til kvelds og kanskje drikker en del vann, kan det være at vekten går opp til i morgen tidlig, uten at det har noe som helst med fett å gjøre.

Min erfaring er at det 5 grunner til at vekten står stille.

1. Du inntar skjulte kalorier

Hvis du ikke går ned i vekt, er du heller ikke i kaloriunderskudd. Kaloriunderskudd betyr at du inntar færre kalorier enn du forbrenner.

Mange erfarer, både ubevisst og bevisst at det blir en del skjulte kalorier i løpet av en dag og uke.

Hva er skjulte kalorier?

  • Dressing.
  • Melk i kaffen.
  • Smør og olje i stekepanna.
  • Smør på brødskiva.
  • Småspising mellom måltidene som glemmes.

Det kan føles som "ingenting" når du spiser det, men når det summeres opp, blir det fort et ekstra måltid.

2. Du loggfører ikke kaloriinntaket

Det er mulig å gå ned i vekt uten å telle kalorier, men alle klarer ikke det. For mange vil kaloritelling være en god strategi, minimum i en overgangsperiode. Men det er avgjørende at du er nøyaktig.

Det er fort gjort å undervurdere hvor mange kalorier et måltid har. Spiste du på restaurant? Da er det lett å tenke at måltidet inneholdt 700 kcal, men hva om 1400 er riktig?

Vei maten din og loggfør hva du spiser i Getinshape Fitness app, så har du full kontroll på inntaket.

3. Du overspiser, men fortrenger det

Å overspise er knyttet til mye skam, men er mer vanlig enn det mange tror. En studie fra 2003 tyder på at rundt 1 % av oss sliter med overspising. For personer med fedme er tallet 7,5 %.

Selv om du ikke oppfyller kriteriene for en spiseforstyrrelse, kan det være at du likevel har korte perioder med overspising, som visker ut effekten av kaloriunderskuddet.

Når jeg spør folk om hva de spiser kan det være noe slik som dette;

  • 3 knekkebrød med magert pålegg til frokost
  • Havregrøt med litt cottage cheese
  • Lett middag
  • 2-3 knekkebrød ti kvelds

99,9 % av oss går ned på dette kostholdet. Spiser man så lite, er det nesten umulig å ikke overspise eller innta skjulte kalorier, slik at det egentlige kaloriinntaket er mye høyere.

Kanskje ville det da vært best å spise mer og heller få mer kontroll på maten?

Det er også fort gjort å undervurdere varigheten på helga. Tar du helg fredag ettermiddag, så er helga på 2,5 dager og ukedagene 4,5 dager. Det kan være vanskelig med helg og søtsug.

4. Du forbrenner mindre enn du tror

Pulsklokke og smartklokke er svært upresis til å beregne kaloriforbruk.

Det skal ikke mye bevegelse eller trening til, før du blir fortalt at du har forbrent veldig mange kalorier.

Da kan det være fort gjort å spise litt ekstra, for det har du jo tross alt fortjent. Sannheten er at smartklokker er svært upresise til å måle kaloriforbruket.

Ser du at du har trent og forbrent 700 kcal, betyr ikke det at du kan spise 300 kcal, og være 400 kcal i underskudd.

5. Du forventer alt for rask vektnedgang

Kroppen og formen din er resultatet av livet du har levd – på godt og vondt. Hvis utgangspunktet ditt er 110 kg, så må du akseptere at det vil ta tid å gå ned i vekt. Det er et maraton, ingen hundremeter.

Det vil komme uker der du går ned mer enn forventet, men det vil også alltid komme uker hvor du ikke går ned noe som helst, eller til og med går litt opp i vekt (husk det første avsnittet).

For mange kan det være fint med et månedlig mål om å gå ned 2-4 kg, avhengig av hva du veier. Men, det er viktig å se bak tallene. Det du egentlig vil kvitte deg med, er jo kroppsfett. Ikke muskler. Muskler strammer opp, former og krymper kroppen din.

Rask vektnedgang med en online coach

Den indre stemmen vår er ofte streng og hensynsløs. I mange tilfeller vil det være nyttig å kunne få hjelp av noen utenfra. Noen som kan det og har hjulpet andre i samme situasjon som deg, å lykkes.

Er du lei av å ikke få det til, kan det kanskje være på tide med online coaching? Sjekk ut siden min onlinecoach.robert for å få et godt tilbud, eller ta kontakt med meg på robert@elitept.no

Forskjellen på å ikke lykkes og få fremgangen du drømmer om, kan være veldig liten.

Sist oppdatert ->
14/2/2024

Anbefalte artikler