Blogg
Helse
Må du gå 10.000 skritt for å ha god helse?

Må du gå 10.000 skritt for å ha god helse?

A woman walking. in the mountains.
online coach robert profile photo
Online Coach og grunder
18 år som coach. Hjulpet nesten 5000 å endre livsstil. Grunnfag psykologi, videreutdannet elite-trener.

Hvor mange skritt må du gå for å ha god helse? og må du virkelig gå 10.000 skritt hver bidige dag? Helseeffekten inntreffer tidligere og det finnes forskning som viser at det slettes ikke er nødvendig med 10.000 skritt.

Hvor mange skritt må du gå?

Det er gjort mange studier som har sett nærmere på hvor mange skritt du bør gå. Men først, anbefalingen om 10.000 skritt pr dag, stammer ikke fra forskning, men fra en hype fra langt tilbake i tid.

  • August 2023: En samlestudie basert på 17 tidligere undersøkelser og 227.000 deltagere viser at for hver 1000 skritt ekstra du tar, reduseres risikoen for å dø med 15 %. Helsegevinsten inntreffer allerede etter at du har gått 2500 skritt og reduserer risikoen for hjertesykdom etter 4000 skritt.
  • Oktober 2023: Samlestudie med 12 tidligere studier og 111.000 deltagere. Helsegevinst inntreffer tydelig rundt 2600 for død uavhengig sykdom, og på 2800 for risiko for hjerte- karsykdom. og helt opptil 8800 skritt pr dag hvor man så et platå.

Lurer du på hvor mye du forbrenner av å gå i 60 minutter? Sjekk ut vår kalkulator som regner ut kaloriforbruket ditt.

Gåing, stillesitting og god helse

God helse handler ikke bare om antallet skritt, og det er viktig å være klar over de typiske svakhetene med forskning som ser på sammenhengen mellom helse og antall skritt.

  1. Studier som finner en sammenheng mellom antall skritt og helse, kan ikke si at det ene fører til det andre. Det kan også være at de med god helse går mer. At det er en såkalt omvendt kausal sammenheng.
  2. Konfunderende faktorer: Dette handler om andre ting som er viktig, men som ikke alltid fanges opp. Kan det være at antallet skritt sier noe om vedkommende også trener eller er generelt mer aktiv?
  3. Forskning som ser på hvor inaktiv vi er, kan tyde på at det å bryte opp en stillesittende hverdag er minst like viktig som antall skritt du går.

Kanskje er det slik at 5 x 1000 skritt er bedre for helsa enn 5000 skritt sammenhengende?

Lesetips: Prøv disse 3 intervalløktene for å forbrenne mer fett

{{sales-banner="/banners"}}

6 tips for å øke hverdagsaktiviteten

  1. Finn aktiviteter du synes er morsomme: Det er lettere å holde seg til en aktivitet som du synes er gøy og liker. Dette kan være alt fra skigåing til ballspill, eller kanskje en tur i parken. Variasjon kan også bidra til å holde motivasjonen oppe og reduserer risikoen for overbelastning og skader.
  2. Vær bevisst på valgene du tar. Ta trappen i stedet for heisen, gå eller sykle til butikken eller jobben i stedet for å kjøre. Disse små endringene kan utgjøre en stor forskjell i det totale aktivitetsnivået ditt og være forskjellen på god og dårlig helse.
  3. Planlegg aktive helger: Planlegg aktiviteter i helgene på forhånd. Det er lettere å motivere seg til å være aktiv hvis du har en klar idé om hva du vil gjøre og hvor du vil dra. Avtal med venner eller familien at i helga så skal dere gå på ski på lørdag klokken 12.
  4. Bruk teknologi til å motivere deg: Aktivitetsarmbånd kan gjøre deg mer bevisst på eget aktivitetsnivå og inspirere til mer hverdagsaktivitet. Mange aktivitetsarmbånd gjør det også mulig å utfordre venner, noe som kan styrke motivasjonen fordi det også innebærer er konkurranseelement.
  5. Vær bevisst på stillesitting. Helsedirektoratet anbefaler å være bevisst på å redusere stillesitting, spesielt hvis du har en jobb som innebærer mye sitting. Ta deg en tur ut, tren litt eller gjør litt fysisk arbeid på ettermiddagen/kvelden.
  6. Gjør husarbeidet til en treningsøkt: Husarbeid kan være like effektivt som en treningsøkt. Du kan for eksempel bestemme intensiteten på støvsugingen, på samme måte som du bestemmer intensiteten på en ordinær treningsøkt.

Tips: Lurer du på hvor mye du forbrenner når du går eller løper? Sjekk ut vår kalkulator som regner ut kaloriforbruket ditt.

Du kan også synkronisere antall skritt du går med smart-telefon og få det direkte inn i Getinshape appen.

Sist oppdatert ->
14/12/2023

Anbefalte artikler