Blogg
Vektnedgang
6 årsaker til vektøkning denne uken

6 årsaker til vektøkning denne uken

woman crying
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert er en av Norges mest erfarne online coacher, har hjulpet over 4500+ mennesker å komme i form de siste 18 årene og hyppig brukt som treningsekspert i media.

Baderomsvekten forteller deg en eneste ting. Den forteller hvor mye du veier. Den forteller ikke hva som er fett eller muskler.

Over tid vil vekten vise om du spiser for mye sammenlignet hvor mye du forbrenner.

Over et tidsrom på 7-21 dager, er den derimot upresis, fordi små variasjoner i livsstilen din kan påvirke vekten mye - uten at du har lagt på deg et eneste gram.

Hvordan?

Vektøkning kan være naturlig

Det finnes mange faktorer som påvirker væskemengden i kroppen din. Hvis du veier 100 kg, så vil opptil 65 kg av vekten din være vann.

Små variasjoner i væskemengden i kroppen kan utgjøre en vekt-variasjon på +/-5 % fra dag til dag.

En annen faktor til vektøkning er mage-tarm innhold. En salat på 500g utgjør 0,5 kg på vekten, men det er ikke slik at denne salaten på 200 kcal øker mengden kroppsfett.

En tredje faktor er økt lagring av karbohydrater i musklene. En eller flere gode treningsøkter kan gjøre at du lagrer f.eks. 150g karbohydrater ekstra i musklene. Det er ikke fett.

Med denne kunnskapen, har du grunn til å bli fortvilt over å ha gått opp i vekt denne uken?

6 veldig vanlige årsaker til vektøkning

Før du går i kjelleren etter dagens måling, er det viktig at du kjenner til de vanligste årsakene.

1. Menstruasjonssyklus

Selv om det vanligste er å oppleve vektøkning tett opp mot første menstruasjonsdag, vil vekten også svinge gjennom hele syklusen.

Forskning viser at i hvilken del av syklusen du øker lagringen av vann, varierer fra individ til individ. Derfor heter det seg at vektøkning på grunn av fett, ikke kan vurderes innenfor et kortere tidsrom enn 3 uker.

2. Trening

Som del av restitusjonsprosessen etter en god treningsøkt er det vanlig å lagre mer vann og karbohydrater i musklene.

Dette er utelukkende positivt og bidrar til å sikre fremgang; reduksjon i fettprosenten, økt forbrenning og potensielt bedre appetittkontroll.

3. Mat, drikke og salt

Mat og drikke fordufter ikke når du har inntatt det. Drikk en halvliter vann og gå på vekten og du vil se at du har gått opp i vekt. Vann er kalorifritt, men gjør at du legger på deg. Null fett, kunn vann.

Det du spiser påvirker fordøyelsen. Når du veier deg på morgenen kan det være mye som enda ikke har kommet ut av systemet. Null fett. Kun mage-tarm innhold.

Variasjon i saltinntaket påvirker også væskebalansen. Det har ingenting med fett å gjøre det heller. Mange tror derfor at det er lurt å innta lite salt, men kroppen er ikke dum. Da tviholder den bare end mer på vannet. Det beste er å ha et normalt inntak av salt, for da stabiliserer væskebalansen seg mer.

4. Stress og søvn

To typiske årsaker som både påvirker fordøyelsen og væskebalansen i kroppen er søvnunderskudd og stress.

Det har ingenting med fett å gjøre, men påvirker kroppsvekten på kort sikt. En god grunn til å ikke miste fatningen av akutt vektøkning.

Det kan noen ganger være enklere sagt enn gjort å sovne, men det finnes flere metoder som gjør at du kan korte ned innsovningstiden betydelig.

5. Medisiner og sykdom

Livsnødvendige medisiner, slik som hjertemedisin, eller medisiner for å hjelpe deg gjennom utfordrende perioder, slik som antidepressiva kan gi økt væskemengde i kroppen.

Dette er medisiner som påvirker kroppsvekten, men har ingenting med fett å gjøre.

6. Alkohol

Alkohol er kaloririkt, og kan også gi svingninger i væskebalansen. Det typiske er redusert væskemengde akutt etter inntak, men at kroppen deretter justerer seg ved å lagre litt ekstra. Alkohol påvirker også fordøyelsen, som gjør at du kan gå litt opp i vekt, bare fordi det tar litt lengre tid å tømme tarmen.

Så, opp i vekt denne uken?

Det trenger ikke bety noe som helst. Men hvis du stresser over det, så er det negativt. Da kan det plutselig bety noe som det slettes ikke gjør.

Baderomsvekten kan ha en feilmargin på 0,5-1 kg. Den er ikke 100 % presis, slik mange tror. Da må du investere i en vekt som de bruker på Posten til flere hundre tusen.

Så summerer du opp alle faktorer som kan påvirke vekten uten at du har lagt på deg fett, så betyr det at du må vente minst 3 økter før du konkluderer at vektøkningen skyldes for mye mat og økning i fettmasse.

Sist oppdatert ->
23/3/2022

Anbefalte artikler