Blogg
Vektnedgang
Guide: Gå ned i vekt med ketose-dietten

Guide: Gå ned i vekt med ketose-dietten

a plate of food with broccoli, avocado, and chicken
online coach robert profile photo
Online Coach og grunder
18 år som coach. Hjulpet nesten 5000 å endre livsstil. Grunnfag psykologi, videreutdannet elite-trener.

Ketosedietten, keto-dietten – eller et ketogent kosthold – innebærer å bytte ut mesteparten av karbohydratene i kostholdet med fett. Dietten forkortes av mange til ketodietten, men det betyr akkurat det samme.

Hva er en ketosediett?

Dietten eller kostholdet kjennetegnes av:

  • Maks 20-50g karbohydrater pr dag (eller opptil 10 % av kaloriinntaket).
  • Et stort inntak av fett.

Når du begynner å spise lite karbohydrater, begynner kroppen å forbrenne fett som energi. Fett omdannes også til ketoner, som hjernen kan bruke som energi.

{{sales-banner="/banners"}}

Forskjellige typer ketosedietter

Det finnes forskjellige varianter av ketosediett – eller ketogent kothold. De 4 meste kjente:

  • Standard ketogent kosthold (SKD): 70 % fett, 20 % protein, 10 % karbohydrater.
  • Syklisk ketogent kosthold (SKD): 5 dager i ketose etterfulgt av 2 dager med mer karbohydrater.
  • Målrettet ketogent kothold (MKK): Ketogent kothold, men med karbohydrater rundt treningstidspunktet.
  • Høy protein ketogent kosthold: 60 % fett, 35 % protein, 5 % karbohydrater.

Det finnes mest forskning på varianten med mer protein og standard-dietten.

Syklisk og målrettet ketogent kosthold er vanskeligere og mer komplisert å følge.

Hva betyr ketose?

Ketose innebærer en økning av ketonlegemer i blodet. Det oppstår når kroppens tilgang på karbohydrater er veldig lav eller fraværende. Det inntreffer ofte når du inntar mindre enn 20-25 gram karbohydrater eller ved langvarig fasting. En PSMF-diett som gir ekstrem vektnedgang kan også føre til at du skiller ut mer ketonlegemer i blodet.

Symptomer på ketose er typisk tørste, munntørrhet, at du tisser mer og blir mer eller mindre sulten

Er det enklere å gå ned i vekt i ketose?

Et ketogent kosthold har i flere studier visst seg å være en effektiv måte å gå ned i vekt på og redusere risikoen for en lang rekke sykdommer. Det er ingenting som tilsier at denne måten å spise på, er noe dårligere enn andre måter.

En del forteller at de blir mer mett av å være i ketose og dermed kan gå ned i vekt uten å telle kalorier eller gå rundt sulten.

I en oversiktsstudie som så nærmere på 13 studier fant at personer som fulgte et kothold med lite karbohydrater, gikk ned like mye som personer som spiste mindre fett og mer karbohydrater.

Det betyr sannsynligvis at for enkelte er dette den beste måten å spise på – mens det for andre ikke er det. Et viktig spørsmål å avklare er da om det passer for seg.

Ketogent kothold ved diabetes

Diabetes er en stoffskiftesykdom som skyldes at kroppens egenproduksjon av insulin enten er nedsatt eller ikke fungerer i det hele tatt.

Ved type-2 diabetes er blodsukkeret høyt. Dette kan måles med en blodprøve hvor man måler langtidsblodsukkeret (som heter HbA1c). Den sier noe om hvor høyt blodsukkeret ditt har vært de siste månedene. Er blodsukkeret ditt mer enn 48 mmol/mol på 2 prøver, har du diabetes.

Er blodsukkeret ditt mellom 42-46 har du høy risiko for å utvikle diabetes. Dette kalles ofte for pre-diabetes. Kroppen sliter med å produsere nok insulin og insulinet fungerer også dårlig.

Å gå ned i vekt og redusere mengden fett på kroppen har visst seg å være svært effektivt for å få ned blodsukkeret ved både prediabetes og type-2 diabetes.

Helsefordeler med keto

Det er viktig å huske på at eventuelle helsefordeler er sterkt knyttet til reduksjon i kroppsvekten. Å legge om til et kosthold med mer fett og mindre karbohydrater er ikke ensbetydende med bedre helse.

Det er viktig å sammenligne dette kostholdet med hvordan du spiste før. Enhver endring som er sunnere, vil gi bedre helse.

Matvarer du må styre unna

  • Sukkerholdige matvarer: brus, fruktjuice, smoothies, kake, iskrem, godteri osv.
  • Korn eller stivelse: hvetebaserte produkter, ris, pasta, frokostblandinger osv.
  • Frukt: all frukt, med unntak av små porsjoner bær, f.eks. jordbær
  • Bønner eller belgfrukter: erter, kidneybønner, linser, kikerter osv.
  • Rotgrønnsaker og knoller: poteter, søtpoteter, gulrøtter, pastinakk osv.
  • Produkter med lavt fettinnhold eller diettprodukter: majones, salatdressinger og krydder med lavt fettinnhold.
  • Enkelte krydder eller sauser: grillsaus, honningsennep, teriyakisaus, ketchup osv.
  • Usunt fett: bearbeidede vegetabilske oljer, majones osv.
  • Alkohol: øl, vin, brennevin, blandede drikker.
    Sukkerfri mat: sukkerfritt godteri, sirup, puddinger, søtningsmidler, desserter osv.

Mat du bør øke inntaket av

  • Kjøtt: rødt kjøtt, biff, skinke, pølse, bacon, kylling og kalkun.
  • Fet fisk: laks, ørret, tunfisk og makrell
  • Egg
  • Smør og fløte
  • Ost: ubearbeidede oster som cheddar, geitost, kremost, blåmuggost og mozzarellaost
  • Nøtter & frø: mandler, valnøtter, linfrø, gresskarfrø, chiafrø osv.
  • Matoljer: ekstra jomfruolivenolje og avokadoolje
  • Avokado, gjerne som guacemole.
  • Grønnsaker med lavt innhold av karbohydrater (mais inneholder f.eks. mye).
  • Krydder: salt, pepper, urter og krydder

Grønnsaker med lite karbohydrater

Matvare Gram / 100g Matvare Gram / 100g
Agurk 1.2 Blomkål 4.8
Asparges 1.1 Gressløk 1.3
Brokkoli 1.9 Grønne bønner 3.4
Isbergsalat 1.5 Paprika grønn 3.3
Paprika rød 4.6 Spinat 0.5
Løk 5.7 Sopp 0.7
Selleri 1.3 Tomat 2.5
Bringebær 3.2 Molter 4.4
Blåbær 7.5 Jordbær 6.6

Eksempel på ketose-diett

Dette er kun et eksempel på en dag.

  • 120g protein - 30 %
  • 107g fett - 60 %
  • 40g karbohydrat - 10 %
  • Ca 1600 kcal

Frokost: 6g karb, 430 kcal

Matvare Protein Fett Karb Kcal
3 brisk knekkebrød 14 25,1 3,5 303
40g hvitost 8,1 8,1 0 105
40g paprika 0,3 0,3 1,7 10,4
40g agurk 0,3 0,3 0,5 4
40g tomat 0,3 0,3 1 7,2

Lunsj: 7g karb, 381 kcal

Matvare Protein Fett Karb Kcal
135g kyllingfilet 32,1 1,4 0 140
2 egg 13,3 11,4 0,1 155
150g grønnsaker 2,3 0,6 6,8 52
10g creme fraiche 0,2 3,5 0,3 33

Middag: 10g karb, 405 kcal

Matvare Protein Fett Karb Kcal
160g laks 27 20 0 278
200g grønnsaker 3 0,8 9 70
50g raspet gulrot 0,8 5,4 1,1 56
30g lettrømme 0,4 0,1 3,4 18

Kveldsmat: 10g karb, 418 kcal

Matvare Protein Fett Karb Kcal
3 brisk knekkebrød 14 25,1 3,5 303
40g avokado 0,8 8 0 78
1 gulrot 0,7 0,1 6,7 36

Vanlige bivirkninger

Når du er vant med et kosthold som inneholder mye karbohydrater og går over til et kosthold nesten uten karbohydrater, er det vanlig at det kan oppstå flere bivirkninger.

  • Noen har rapport en influensalignende følelse i kroppen – og kan ligne litt på de du får hvis du er vant med å innta store mengder koffein og brått stopper
  • Mindre energi og svimmelhet
  • Økt sultfølelse
  • Vanskeligheter med innsovning
  • Hyppig vannlating (fordi du mister mye vann i starten) som for noen også medfører hodepine.

De fleste bivirkninger vil være forbigående. En måte å løse det på er å gradvis redusere mengden karbohydrater i kostholdet – og ikke over natta. Det er også viktig å gi dietten tid. Selv om det er vanlig å gå ned ganske mye i starten av en slik diett, er det også mange grunner til at vekten står stille.

Sist oppdatert ->
30/6/2023

Anbefalte artikler