Blogg
Helse
Wegovy – Effekt, bivirkninger og ofte stilte spørsmål

Wegovy – Effekt, bivirkninger og ofte stilte spørsmål

A close-up picture of obesity medicine Wegovy
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert er en av Norges mest erfarne online coacher, har hjulpet over 4500+ mennesker å komme i form de siste 18 årene og hyppig brukt som treningsekspert i media.

Wegovy er en ny medisin i behandling av fedme. Med en befolkning hvor stadig flere har fedme, er det mange som tar kontakt med meg og spør om den reseptbelagte medisinen Wegovy kan være hjelpe de å gå ned i vekt for godt.

Jeg vil understreke at jeg ikke er lege, men støtter meg til anerkjent forskning. Spørsmål knyttet til bruken av Wegovy må du rette til din faslege eller behandler.

Wegovy og effekt på vektnedgang

Forskning viser at Wegovy har god effekt når du kombinerer det med en kostholdsplan og øker aktivitetsnivået ditt. Den viktigste effekten til Wegovy er at den hjepler med og regulerer sult- og metthetsfølelsen din. Selve jobben må gjøres av deg og det er viktigere enn noen gang å legge om kostholdet, slik at det ikke bare handler om å spise mindre, men sunnere og bedre mat.

Sunnere og bedre mat gjør det enklere å holde kiloene unna og en større andel av vektnedgangen din vil være fett. Ønsker du en skreddersydd plan som hjelper deg å opprettholde forbrenningen, bevare muskelmasse og miste mst mulig fett, send meg en e-post.

1 av 3 deltagere gikk ned 20 % eller mer i vekt på 68 uker, viser en studie fra 2021.

 • 83 % gikk ned 5 % eller mer i vekt.
 • 66 % gikk ned 10 % eller mer i vekt.
 • 48 % gikk ned 15 % eller mer i vekt.
 • 30 % gikk ned 20 % eller mer i vekt.

Wegovy kan også ha god effekt ved hjertesykdom. I en studie som pågikk fra 2018 til 2023 viser at Wegovy kan redusere risikoen for hjertesykdom med 20%.

I studiene har de ikke undersøkt hvor mye muskelmasse deltagerne mister. Flere leger har rapportert om unormalt høyt tap av muskelmasse, slik at trening og sunn mat er sannsynligvis enda viktigere ved bruk av Wegovy, enn ved vektreduksjon uten medisin.

Jeg håper dette er noe fremtidige studier kan gi svar på.

 • Ønsker du hjelp med å sette opp en kostholdsplan og/eller treningsprogram som gjør at du får best mulig effekt av Wegovy? Send e-post til robert@elitept.no, eller sjekk ut siden min.

{{obesity-banner="/banners"}}

Hvem kan få Wegovy?

Fra Felleskatalogen.no

- Voksne med BMI ≥30 kg/m2 (fedme)
- Voksne med BMI ≥27-<30 kg/m2 (overvekt) ved forekomst av minst én vektrelatert komorbiditet, som dysglykemi (prediabetes eller diabetes mellitus type 2), hypertensjon, dyslipidemi, obstruktiv søvnapné eller kardiovaskulær sykdom.

Hva er Wegovy?

Wegovy inneholder stoffet semaglutid og tilhører en gruppe medikamenter kalt GLP-1 reseptor agonister (glukagon-lignende peptid-1).

Forskning viser at disse GLP-1 reseptor agonistene kan ha god effekt på personer med fedme, med og uten diabetes, som ønsker å gå ned i vekt.

Wegovy kommer som en ferdigfylt penn og settes som injeksjon under huden.

Les også – De 9 vanligste bivirkningene med Wegovy

Hva er bivirkningene med Wegovy?

Wegovy kan som de fleste medisiner forårsake milde eller alvorlige bivirkninger. Nedenfor finnes du noen av de vanligste bivirkningene. Listen er ikke utømmende og du bør alltid konsultere lege.

Mange faktorer spiller inn;

 • Alder.
 • Helsetilstand.
 • Andre medisiner du eventuelt tar.
 • Andre ukjente forhold, blant annet genetikk.

Legen din kan fortelle deg mer om mulige bivirkninger ved Wegovy.

Les også – Wegovy og Ozempic – Effekt og bivirkninger

1. Hva er milde bivirkninger av Wegovy?

 • Oppblåsthet eller smerter i mageregionen
 • Raping
 • Diaré
 • Luft i magen og forstoppelse
 • Hodepine og svimmelhet
 • Fordøyelsesbesvær, halsbrann eller gastroøsofageal reflukssykdom (GERD)
 • Tretthet (lavt energinivå)
 • Mageinfluensa
 • Oppkast og kvalme

2. Hva er alvorlige bivirkninger av wegovy?

Alvorlige bivirkninger fra Wegovy kan forekomme, men de er ikke vanlige. Hvis du har alvorlige bivirkninger fra Wegovy, ring legen din. Er det en medisinsk nødssituasjon, ring 113.

Alvorlige bivirkninger av Wegovy, inkluderer:

 • Gallestein
 • Høy puls
 • lavt blodsukker
 • Akutt pankreatitt (hevelse og skade i bukspyttkjertelen din)
 • risiko for skjoldbruskkreft*
 • allergisk reaksjon**

Symptomer på en skjoldbruskkjerteltumor kan være:

 • Problemer med å svelge
 • Hes stemme
 • klump eller hevelse i halsen din
 • Kortpustethet

*På grunn av denne risikoen, vil leger vanligvis ikke foreskrive Wegovy hvis du har historie med medullær skjoldbruskkarsinom (en type skjoldbruskkreft).

Kvalme

Kvalme var den mest vanlige bivirkningen rapportert i Wegovys studier.

Kvalme kan forsvinne med tiden når du fortsetter å bruke Wegovy. I studier var det sjelden at folk sluttet å ta legemidlet på grunn av kvalme.

For høy dose Wegovy kan forårsake kraftig kvalme. Men når Wegovy brukes i sin godkjente dosering, er ikke alvorlig kvalme en forventet bivirkning.

Forstoppelse

Forstoppelse er ikke uvanlig med Wegovy-behandling. Dette er blant de vanligere bivirkningene rapportert av folk i studier. Ingen av deltagerne sluttet med Wegovy på grunn av forstoppelse. Det vanlige er at bivirkningen går vekk etter litt tids bruk.

Allergisk reaksjon

Noen mennesker kan få allergisk reaksjon på Wegovy. Allergiske reaksjoner ble ikke rapportert i studier av Wegovy, men de har skjedd siden legemidlet ble godkjent.

Symptomer på en mild allergisk reaksjon kan inkludere:

 • hudutslett
 • kløe
 • rødming (midlertidig varme, rødhet eller fordypning av hudfargen)

En mer alvorlig allergisk reaksjon er sjelden, men mulig.

Symptomer på en alvorlig allergisk reaksjon kan inkludere hevelse under huden din, vanligvis i øyelokkene, leppene, hendene eller føttene.

De kan også inkludere hevelse av tungen, munnen eller halsen, som kan forårsake pusteproblemer.

Les også – De beste medisinene for vektnedgang

{{obesity-banner="/banners"}}

Ofte stilte spørsmål om Wegovy

1. Hva er forskjellen på Wegovy, Ozempic og andre medisiner for fedme?

De fleste nye medisiner for fedme tilhører samme gruppe medisiner; såkalte GLP-1 reseptor-agonister.

 • Wegovy og Ozempic inneholder begge semaglutid som deres aktive stoff.
 • Trulicity inneholder dulaglutid
 • Victoza inneholder liraglutid.

Ozempic, Trulicity og Victoza er alle godkjente for å behandle type 2-diabetes hos voksne. Ingen av disse medisinene brukes for type 1-diabetes.

Wegovy har vist seg å være effektiv for vekttap og vektstyring hos visse voksne, men det er ikke godkjent for diabetesbehandling.

2. Hva er forskjellen på Wegovy, Saxenda og Fentermin?

Wegovy og Saxenda er begge GLP-1 reseptoragonister. Disse medisinene oppfører seg som GLP-1 i kroppen, noe som hjelper med å regulere appetitten og kaloriinntaket ditt.

Fentermin er en type appetittdemper, noe som betyr at det virker ved å redusere appetitten din. Fentermin brukes kortvarig for vekttap. Wegovy og Saxenda kan brukes for langvarig vekttap og vektstyring. Fentermin er kun godkjent for vekttap og vektstyring hos enkelte voksne.

3. Gir Wegovy deg mindre energi?

Wegovy oppfører seg som GLP-1 gir ikke mer energi, men lavere kroppsvekt kan gjøre at enkelte opplever å få mer energi, bedre søvn, mv.

4. Hva er vanlig vektnedgang med Wegovy?

Gjennomsnittlig vektnedgang etter 68 uker med Wegovy er 15,8 kg. Det tilsvarer 0,23 kg per uke, eller 0,92 kg pr mnd.

Siden dette er et gjennomsnitt betyr det også at noen vil gå ned mindre, mens andre vil gå ned mer.

Det er viktig å ha realistiske forventninger. Uten å endre kosthold og treningsvaner og være tålmodig, vil du bli skuffet. Det kreves fortsatt en kjempestor egeninnsats, og effekten varer bare så lenge du bruker medisinen.

5. Hvor mye koster Wegovy?

I følge preparatomtalen til Wegovy som finnes på Felleskatalogen.no koster 2,4 mg Wegovy (3ml ferdifylt penn) 2775,30.

 • Et års forbruk av Wegovy vil derfor koste i underkant av 36.000 kr.

6. Hva gjør Wegovy med kroppen?

Wegovy er 94 % likt hormonet GLP-1 som vi allerede produserer. Når Wegovy injiseres oppnår du maksimal konsentrasjon etter 1-3 dager. Ca 89 % av det som injiseres blir tatt opp (også kjent som biotilgjengelighet). Du oppnår samme effekt av å injisere det i mage, lår og overarm.

Hovedeffekten av Wegovy ligger i hjernen og hvordan GLP-1 påvirker områder som er med og regulerer appetitten og belønningen vi opplever når vi spiser. Som med all medisin er derimot effekten individuell. Det gjelder virkning så vel som bivirkninger.

7. Når merker man bivirkninger av Wegovy?

Det vanligste er at bivirkningene er størst i starten. Noen opplever kvalme og oppkast ganske raskt etter oppstart, mens det for andre kommer etter noen uker.

Diare, hodepine og magesmerter er andre bivirkninger som kan komme relativt hurtig, viser tall fra produsenten Novo Nordisk.

Som med all medisin vil bivirkninger være doseavhengig og en roligere opptrapping av dose, er noe du kan diskutere med fastlegen din.

8. Hvor fort går man ned i vekt av Wegovy?

Som nevnt tidligere er gjennomsnittlig vektnedgang i underkant av 0,9 kg pr måned. Hvor raskt du går ned i vekt avhenger av kaloriunderskuddet ditt – forholdet mellom hvor mye du spiser og hvor mye du forbrenner.

Selv om medisinen gjør at du får mindre matlyst, er det ikke umulig å spise like mye som før.

Ser vi på forskning så er nedgangen i vekt ganske jevn, men den er større i starten.

wegovy statistics of weight loss
Prosentvis vektnedgang med Semaglutid (virkestoffet i Wegovy).

9. Hvor lenge bør man bruke Wegovy?

Effekten av Wegovy varer kun så lenge du bruker medisinen. Det er derfor en medisin du må stå på lenge, kanskje livet ut. Wegovy er ingen quick-fix og gjør ikke at du går ned i vekt raskt. Dette er et naturlig spørsmål å diskutere med sin fastlege, men studiene som finnes viser at det er nødvendig å bruke medisinen over en veldig lang periode for å oppnå god effekt.

10. Må jeg trene når jeg bruker Wegovy?

Mange med overvekt og fedme har smerter i skjelett, sener og muskler på grunn av vekten. Styrketrening styrker både skjelett og muskulatur og vil være viktig for alle, men kanskje spesielt når du veier for mye.

For å unngå overbelastningsskader er det lurt å starte forsiktig. Sjekk ut samlesiden vår over treningsprogrammer for å finne et program som passer deg, eller ta kontakt for skreddersydd program.

11. Øker Wegovy risikoen for selvmordstanker?

I 2023 kom det flere meldinger om at Semaglutid (virkestoffet i Wegovy og Ozempic) økte risikoen for selvskading og ga selvmordstanker. I etterkant startet de europeiske helsemyndighetene en utredning for å kartlegge sammenhengen.

Amerikanske forskere har i 2024 publisert en studie i Nature Medicine og funnet at personer som ble behandlet med disse medisinene hadde inntil 73 % lavere risiko for selvmodstanker enn folk som brukte andre medisiner.

I studien gjennomgikk forskerne helsejournalen til nærmere 250.000 amerikanere som enten brukte semaglutid eller andre medisiner for vektreduksjon. Som kontrollgruppe ble 1,5 millioner amerikanere med diabetes også undersøkt.

 • Personer som brukte semaglutid hadde en risiko for selvmordstanker på 0,11 %.
 • Personer som brukte andre medisiner for vektnedgang var risikoen 0,43 %.
Sist oppdatert ->
14/10/2023

Anbefalte artikler