
Robert Magnussen
Tid
·
Jun 29, 2023
PCOS er den vanligste hormonforstyrrelsen blant kvinner i reproduktiv alder og rammer 14 % av norske kvinner.
Vanlige symptomer ved polycystisk overariesyndrom (PCOS) er cyster i ovariene, uregelmessig menstruasjon, og økt mengde hår i ansiktet og på kroppen. Mange opplever også at det er vanskeligere å gå ned i vekt med PCOS.
For å bli diagnostisert med PCOS kreves det at 2 av 3 kriterier skal være tilstede.
Det er også viktig å utelukke sykdommer som kan kan tilfredsstille kriteriene.
Dette er en lege-oppgave og ikke noe du kan finne ut av selv. Mange går med ubehandlet PCOS og det er derfor viktig å ta kontakt med fastlege om du mistenker å ha PCOS.
Vi vet ikke nøyaktig hvorfor, men forskning tyder på at både gener og miljø spiller inn.
Lite fysisk aktivitet og dårlig kosthold med rask vektøkning, spesielt i ungdomstiden kan både utløse og forverre PCOS.
Både fedme og insulinsresistens (cellene får ikke brukt insulin skikkelig) øker risikoen. Opptil 70 % med PCOS har insulinresistens.
{{sales-banner}}
Høyt nivå av mannlige kjønnshormoner påvirker deg på mange måter. Blant annet;
70-80 % med PCOS sliter med å bli gravid. PCOS øker også risikoen for komplikasjoner med graviditet. Blant annet økt risiko for å føde for tidlig.
Det øker også risikoen for spontanabort, svangerskapsdiabetes og høyt blodtrykk. Det er derimot mulig å gjøre noe med dette ved å gå ned i vekt og endre på kostholdet. Det er derfor viktig å huske på at selv om noe blir vanskeligere, er det mye du selv kan gjøre.
Et viktig fundament ved endring bør være endringer i kosthold, aktivitet og trening. Selv et moderat vekttap på 5-10 % kan gi stor forbedring i symptomer, mulighet for graviditet og bedre regulering av menstruasjon.
Lavere vekt kan også føre til:
Enhver endring som gir vekttap kan utgjøre en stor forskjell. Forskning tyder derimot på at enkelte endringer i kostholdet er mer effektive enn andre.
Å kombinere trening med endringer i kostholdet, er mer effektivt enn bare å endre på kostholdet.
Det finnes flere medisiner som kan hjelpe deg med å behandle både symptomene på PCOS og regulere menstruasjonssyklusen.
Dette er et medisinskfaglig område, så jeg anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din for å kartlegge hvilke muligheter du har med medisin og om det er aktuelt for deg.