Blogg
Vektnedgang
Slik ødelegger skjulte kalorier for vektnedgang

Slik ødelegger skjulte kalorier for vektnedgang

cup of coffee on table
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert er en av Norges mest erfarne online coacher, har hjulpet over 4500+ mennesker å komme i form de siste 18 årene og hyppig brukt som treningsekspert i media.

Skjulte kalorier er blant de 5 vanligste årsakene til at vekten står stille. Det kan være frustrerende å føle at man spiser lite, trener mye, men uten at det skjer noe med vekten.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva skjulte kalorier er, slik at det blir enklere å kjenne det igjen i hverdagen.

Skjulte kalorier og vektnedgang

Forskning viser at vi spiser mye mer enn vi tror.

Selv når vi vet at forskere kan observere alt vi spiser, så noterer vi ned at inntaket vårt er mye mindre.

Og når forskere ønsker seg deltagere som mener at de ikke går ned i vekt på 1200 kcal, så ser de at de spiser opp mot dobbelt så mye. Selv om de observeres.

Jeg tenker at det ikke handler om å lyve - men at mange spiser mye uten selv å være klar over det.

Vi er rett og slett ikke bevisst på alt det ekstra.

12 kilder til skjulte kalorier

 1. 1-2 spiseskjeer olivenolje i stekepannen er 100-200 kcal. Mange tenker at "jo, men jeg må jo steke maten i noe", men realiteten er at har du en god stekepanne og ikke steker all mat på maks, så er det slettes ikke nødvendig.
 2. Smør på brødskiva blir det fort mange ekstra kalorier av. Er du vant med å bruke smør, så vil det kanskje oppleves som tørt og kjedelig ut. Litt som når mange av oss byttet ut helmelk med skummet melk. Det smakte jo som vann med hvit farge. Men det er kun snakk om en overgangsfase - så her er det mye å hente.
 3. Vi er også utrolig flinke til å småspise mellom måltidene. Kanskje blir det en neve nøtter før middag, et knekkebrød med pålegg eller en brødskive mens vi venter på at maten skal bli ferdig. Har vi noe snacks liggende er det også fort gjort å ta seg en neve potetgull.
 4. Hva med drikke? Her kan det også fort bli mange kalorier ekstra som vi ikke tenker særlig over. 1 glass juice eller melk inneholder fort 90-100 kcal. Det er ikke det at det er usunt, men at det kommer som noe ekstra.
 5. Vi er også veldig dårlige på porsjonskontroll - og det er forståelig, fordi det er vanskelig. Det er ikke det at du må veie all mat du skal spise, men du bør ha et forhold til hva som er en passe porsjon. Skal du koke opp spagetti til 3 personer kan det alltid være greit å vite hva totalmengden er. Skal du ha 50g, ta ca 1/3.
 6. Det er også fort gjort å ekskludere vin og alkohol fra "kaloribudsjettet" sitt. Det ble kanskje noen drinker ekstra? Kaloriinnholdet i drikke varierer enormt.
 7. Det er også fort gjort å ikke tenke over at kaffe-varianter inneholder mange kcal. Caffe latte med helmelk eller lettmelk kan fort bli litt om det drikkes ofte og oppå alt annet.
 8. Jeg vet også om en del som småspiser av middagen når den lages, eller småspiser av barnas mat om man lager til dem. Kanskje vil de ikke ha skalker som du spiser, eller så "mumler" du litt godt pålegg. Fort gjort.
 9. Restaurantmat er en skikkelig kaloribombe. Et typisk hovedmåltid kan fort komme seg på 1200 kcal. Om du prøver å ligge på rundt 400 kcal pr måltid blir det fort 3 måltider. Det betyr ikke at du ikke skal spise på restaurant, men du må ha et bevisst forhold til det.
 10. Selv er jeg flink til å unne meg en proteinbar før trening. I perioder så blir det kanskje 1 før og 1 etterpå, totalt 400 kcal+. Det skal ikke så mye til før man snur minus til pluss.
 11. Lørdagsgodteriet kan det også være litt vanskelig å kontrollere mengden på. En liten pose med smågodt kan fort bli en stor - også småspiser man litt av den også på søndag. En typisk bit med smågodt inneholder alt fra 40-70 kcal (!). For mange er det helga som ødelegger fremgangen.
 12. Vi spiser mye ferdigmat; ca 60 % er ultra-prosessert - fastfood/halvfabrikata. Ikke råvarer, men ferdigretter som kokes/stekes opp eller hives i ovnen. Spør du bestemoren din har hun ikke hørt om ingrediensene. De gir liten metthetsfølelse og det er fort gjort å spise mye mer. 

Totalt er dette ofte forskjellen på 0,5-1 kg ned pr uke og 0 kg ned.

two taco servings
skjulte kalorier i mat

Skjulte kalorier, kjapt oppsummert

 1. Smør i stekepannen
 2. Smør på brødskiva
 3. Småspising mellom måltidene; 1 neve nøtter, ekstra brødskive+++
 4. Flytende kalorier som juice og melk
 5. Kaffevarianteer som caffe-latte utenom
 6. Manglende porsjonskontroll (blir mer mat enn planlagt)
 7. Inkluderer ikke vin/alkohol i "kaloribudsjettet"
 8. Småspiser av middagen mens den lages eller barnas mat
 9. Er ikke klar over at 1 måltid på restaurant ofte er som 3 måltider hjemme
 10. Proteinbarer som ekstra mellommåltid
 11. Mer lørdagsgodteri enn det du hadde tenkt
 12. Posemat til middag som fører til at man spiser flere porsjoner
Sist oppdatert ->
7/7/2022

Anbefalte artikler