Blogg
Styrketrening
Å trene på tom mage gjør deg svakere på trening

Å trene på tom mage gjør deg svakere på trening

a woman exercising on gym
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert er en av Norges mest erfarne online coacher, har hjulpet over 4500+ mennesker å komme i form de siste 18 årene og hyppig brukt som treningsekspert i media.

En ny studie sammenlignet faste og matinntak før trening på godt trente muslimske vektløftere under ramadan.

Halvparten av deltagerne trente fastende mellom klokken 16 og 18, mens den andre gruppen trente etter at de hadde avbrutt fasten og spist mellom 20 og 22.00.

Det totale kaloriinntaket mellom gruppene var likt og nøye kontrollert.

Anbefalt – Alt du må vite om fasting

Trening på tom mage gir redusert styrke

Resultatene viste at;

  • Gruppen som trente etter fasten, opplevde en betydelig økning i styrken i knebøy og markløft.
  • Styrkeøkningen i benkpress ikke signifikant forskjellig mellom gruppene.
  • Det samme gjaldt størrelsen på quadriceps og biceps samt kroppssammensetningen.

Dog, det var en tendens til høyere verdier for fettfri kroppsmasse i gruppen som spiste, og denne gruppen opplevde en jevn økning i størrelsen på quadriceps sammenlignet med en nedgang hos den fastende gruppen gjennom de tre målingene i Ramadan.

Det totale arbeidsvolumet var likt i begge gruppene. Begge fulgte det samme treningsprogrammet med identisk antall sett, intensitet (% av 1RM), og repetisjoner. Dette kunne ha gitt en fordel til den fastende gruppen, til tross for tidligere funn som indikerer at prestasjonene kan være svakere under fastende tilstander sammenlignet med trening etter matinntak.

{{sales-banner="/banners"}}

Anbefalt – Periodisk faste: Den ultimate nybegynnerguiden

Trening på tom mage er mentalt krevende

Interessant nok rapporterte den fastende gruppen at treningsøktene var mer krevende (høyere RPE). Dette antyder at den fastende gruppen trente hardere for å oppnå lignende resultater.

En viktig forbehold var at Ramadan-fasten inkluderer vannfaste, og dehydrering kan ha bidratt til noen av de negative effektene som ble observert.

Konklusjonen som kan trekkes fra studien er at jeg ikke anbefaler å trene fastende. Studien indikerer at det ikke er fysiologiske fordeler, kun ulemper knyttet til denne tilnærmingen til trening. Jeg har også tidligere skrevet en sak om å trene fastende for å gå ned i vekt, som jeg anbefaler deg å lese.

Sist oppdatert ->
2/12/2023

Anbefalte artikler