Blogg
Vektnedgang
Kan Wegovy føre til økt muskeltap?

Kan Wegovy føre til økt muskeltap?

a woman holding obesity medicines in her hand
online coach robert profile photo
Online coach, fagansvarlig
Robert er en av Norges mest erfarne online coacher, har hjulpet over 4500+ mennesker å komme i form de siste 18 årene og hyppig brukt som treningsekspert i media.

Wegovy er et nytt legemiddel som har blitt godkjent av FDA for behandling av fedme. Det er et reseptbelagt medikament som inneholder det aktive stoffet semaglutid.

Wegovy har vist seg å være effektivt for vekttap hos personer med overvekt eller fedme, men det er også viktig å være oppmerksom på potensielle bivirkninger. En av de mulige bivirkningene som har blitt diskutert er muskelsvinn eller muskeltap. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva Wegovy er, hvordan det fungerer i kroppen, og om det kan føre til muskelsvinn.

Hva er Wegovy og hvordan virker det?

Wegovy er et legemiddel som brukes til behandling av overvekt eller fedme. Det aktive stoffet i Wegovy, semaglutid, er en syntetisk versjon av et hormon som finnes naturlig i kroppen kalt GLP-1 (glukagonlignende peptid-1).

GLP-1 hjelper til med å regulere appetitten og blodsukkernivået. Wegovy virker ved å etterligne virkningen av GLP-1 i kroppen. Når Wegovy injiseres, øker det nivået av GLP-1 i kroppen, noe som fører til redusert appetitt og økt metthetsfølelse. Dette kan bidra til å redusere kaloriinntaket og gjøre det enklere å gå ned i vekt.

{{obesity-banner="/banners"}}

Hvordan påvirker Wegovy kroppen?

Wegovy har vist seg å være effektivt for vekttap hos personer med overvekt eller fedme. Studier har vist at personer som tar Wegovy kan gi betydelig vekttap sammenlignet med de som tar placebo. I tillegg til vekttap, kan Wegovy også ha andre positive effekter på helsen, som forbedret blodsukkerkontroll og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer.

Imidlertid kan Wegovy også ha potensielle bivirkninger. En av de mulige bivirkningene som har blitt diskutert er muskeltap. Økt muskelsvinn er uheldig av flere årsaker.

Redusert styrke og tap av muskelmasse kan redusere funksjonsevnen, livskvaliteten og er en uavhengig risikofaktor for fallulykker og brudd. Muskler påvirker også forbrenningen. Derfor er det viktig å forstå om det er en sammenheng mellom Wegovy og muskeltap.

Lesetips: De beste medisinene for å gå ned i vekt.

Hva er muskeltap og hva er årsakene til det?

Muskelsvinn, også kjent som muskelatrofi, er en tilstand der muskelmasse og styrke reduseres over tid. Dette kan føre til svekket fysisk funksjon og økt risiko for skader. Muskeltap kan være forårsaket av flere faktorer, inkludert aldring, inaktivitet, underernæring og visse medisinske tilstander.

Aldring er en av de vanligste årsakene til muskelsvinn. Etter hvert som vi blir eldre, mister vi naturlig muskelmasse og styrke. Dette skyldes delvis endringer i hormonnivåer og redusert fysisk aktivitet. Inaktivitet er en annen viktig faktor som kan føre til muskeltap. Når vi ikke bruker musklene våre regelmessig, begynner de å svekkes og miste masse og styrke.

Underernæring kan også føre til muskeltap. Når kroppen ikke får tilstrekkelig mengde næringsstoffer, kan den begynne å bryte ned muskelvev for å få energi. Visse medisinske tilstander, som kreft og kroniske lungesykdommer, kan også føre til muskeltap på grunn av økt energibehov og betennelse i kroppen.

Kan Wegovy føre til muskeltap?

Det har vært noen bekymringer om at Wegovy kan føre til muskeltap hos personer som tar medisinen. Det kan være flere mulige forklaringer til dette. Både at medisinen i seg selv øker muskeltap og muskelsvinn, men også at når personer som bruker Wegovy begynner å spise mindre, vil de også spise mindre protein. Protein har en muskelbesparende effekt.

Imidlertid er det viktig å merke seg at det foreløpig ikke er tilstrekkelig bevis for å fastslå en direkte sammenheng mellom Wegovy og muskeltap. Flere studier har undersøkt effekten av Wegovy på vekttap, men få har spesifikt sett på muskeltap som en bivirkning.

Hva sier forskningen om Wegovy og muskeltap?

I en såkalt sub-analyse av en større studie på Wegovy så forskerne nærmere på hvordan fettprosenten ble påvirket av vektnedgangen til 140 av deltagerne. 95 fikk Wegovy, mens 35 fikk placebo (narremedisin).

 • Gjennomsnittlig reduksjon i fettmasse: 10,4 %.
 • Gjennomsnittlig reduksjon i fettfri masse: 6,9 %.

Det er verdt å merke seg at fettfri masse ikke er det samme som muskelmasse, slik at vi trenger mer forskning for å kunne si noe sikkert om Wegovy fører til muskelsvinn større enn det er å forvente ut fra vekttapet alene.

Vanligste bivirkninger med Wegovy

9 av 10 opplever bivirkninger med Wegovy. Bivirkningene er mest uttalt de første 3 dagene etter injeksjon.

 • Kvalme: 44 %.
 • Diare: 31 %.
 • Oppkast: 25 %.
 • Forstoppelse: 23 %
 • Symptomer på forkjølelse: 21 %
 • Hodepine: 15 %. Kan motvirkes ved økt inntak av væske og salt.
 • Vondt i øvre del av mage (dyspepsi): 10 %
 • Magesmerter: 10 %
 • Hoste / snørrete nese: 8,7 %

Hvordan kan muskeltap forebygges mens man tar Wegovy?

Hvis du tar Wegovy og er bekymret for muskeltap, er det flere tiltak du kan ta for å forebygge dette.

 1. Trene styrketrening og bli sterkere og øke forbrenningen. Sjekk ut artikkelen: Styrketrening for nybegynnere
 2. Spise nok protein. Minst 1,6 gram pr kg kroppsvekt. Noe lavere hvis du har BMI på 35-40+. Eller så kan du tenke at du skal spise 20-40 gram protein per måltid.
Sist oppdatert ->
21/12/2023

Anbefalte artikler